De största inredningstrenderna 2020

Av på 7 mars, 2021

I en ny undersökning har Fastighetsbyråns mäklare tittat tillbaka på de tydligaste inrednings- och stylingtrenderna för det gångna året, där det står klart att jordnära toner och naturmaterial dominerat under 2020. Att göra balkongen eller uteplatsen till ett extra rum, de bubbliga krukorna och den slarvigt kastade filten på sängen har även varit återkommande inslag. Vad kommer färga visningarna under 2021?

Fastighetsmäklare är kanske de som har bäst inblick i hur svenska hem är inredda. Därför har Fastighetsbyrån i samband med sin återkommande undersökning, Mäklarpanelen, som går ut till företagets drygt 1100 mäklare runtom i landet, frågat sina mäklare vilka inrednings- och stylingtrender de uppmärksammat mest i samband med bostadsvisningar under 2020.

En av de allra tydligaste trenderna som mäklarna sett var att naturen flyttat in i bostaden, både vad gäller färg och materialval. Allt fler säljare har valt att frångå det vita till fördel för varmare jordnära nyanser. En färg som nämns särskilt ofta är mixen av grått och beigt, greige, som nu pryder väggarna i många bostäder runtom i landet.

– Naturfärger, naturmaterial, lugna färger i jordnära varma och ibland brända toner sammanfattar 2020 bra. Beige, greige, och blått har synts mycket, men det är även vissa som har vågat sig på lite mer pastellfärger, säger Alice Linse, stylist på Fastighetsbyrån i Malmö.

– Om vi tittar mer på specifika inredningsdetaljer så skulle jag säga att den abstrakta konsten är en tydlig trend. Även väldigt mycket olika DIY, såsom egengjorda tavlor med hjälp av spackel för att få struktur såg vi mycket av. Kanske är det ett resultat av att många spenderade mer tid i hemmet under förra året. Utöver detta så såg vi mycket linne, trä, stora växter, fluffiga mattor och teddytyg, fortsätter Alice Linse.

Många mäklare tycker sig även sett en trend att vi inreder mer utomhus på balkonger och i trädgårdar. Kuddar, filtar, växter, fåtöljer och matplatser gör många uteplatser till extra rum när allt fler vill umgås utomhus. Kanske även det som ett resultat av pandemin.

Så blir 2021 – Färgexplosion och vintage
Med 2020 bakom oss, hur kommer trenderna för 2021 se ut? Mer vågade färger, vintage och ökad vikt på att hitta unika föremål om vi frågar Fastighetsbyråns stylister.

– Att testa lite mer vågade färger såsom gult i sitt hem tror vi kommer bli vanligt under 2021. Om man inte vågar måla ett helt rum i en mer vågad färg så tror vi att vi kommer se mer accentfärger i detaljer som kuddar, vaser, tavlor, sängkläder och möbler, säger Nellie Fasth, stylist på Fastighetsbyrån i Malmö.

– Vi tror även många vill hitta unika saker och ting som gör hemmet mer personligt. Loppis- och vintagetrenden kommer bli ännu större delvis tack vare detta men även för att många vill göra mer medvetna val och har ett större tänk för återanvändning, fortsätter Nellie Fasth.

De 10 tydligaste inrednings- och stylingtrenderna under 2020, enligt Fastighetsbyråns mäklare

  • Jordnära färger
  • Naturmaterial
  • Inreda utomhus
  • ”Den slarvigt slängda filten”
  • Bubbliga krukor
  • Griege
  • Pampagräs
  • Hotellbäddning
  • Tavelväggar
  • Platsbyggda bokhyllor

Om Mäklarpanelen
Mäklarpanelen är en webbenkät som med jämna mellanrum skickas till Fastighetsbyråns ca 1100 mäklare runt om i landet. Svaren bryts ner på segmenten Stor-Stockholm, Stor-Göteborg, Stor-Malmö, Större ort, Mellanstor ort och Liten ort.

Regionalt
Örebronyheter

Källa Fastighetsbyrån

Du måste logga in för att lämna kommentarer Logga in