Det är tufft att separera

By on 9 oktober, 2023
Arkivbild

Det är tufft att separera. Det gäller inte minst alla praktiska frågor som måste lösas, men även den personliga ekonomin kan ta skada. Allra tuffast är det för kvinnor, det är svenskarna överens om.

En betydande andel kvinnor och män uppger att kvinnor drabbas ekonomiskt negativt av en separation.

Efter semestern är det många svenskar som väljer att separera, enligt statistik från SCB. Trots att det finns lagar och regler som är till för att säkerställa den ekonomiskt svagare parten i relationen, drabbas många ekonomier av påfrestningar vid en separation. Det är särskilt tydligt om du är kvinna.

I en Novus-undersökning från Nordax Bank uppger hälften av kvinnorna (49 procent) att deras partner skulle klara sig bäst om de separerade idag, medan enbart var femte man (21 procent) svarade samma sak. De som svarade att de själva skulle klara sig bäst var i högre utsträckning män (52 procent) än kvinnor (28 procent). 

– Om vi utgår från att parterna lever i en heterorelation, innebär resultatet att både män och kvinnor är överens om att mannen drar ekonomisk nytta av en separation. Det verkar alltså som att många har insikten om att det råder ojämlikhet i relationerna, men få verkar veta hur de ska gå tillväga för att skapa förändring. Här tycker jag att vi som banker har ett stort ansvar att utbilda svenskarna i hur de kan uppnå mer jämställda relationer. Vårt gensvar på detta är Relationsrapporten, ett initiativ som lyfter frågor om svenskarnas boende och relationer och ger konkreta tips på hur man pratar jämställdhet kopplat till boendeekonomi, säger Linda Werdi, bolåneexpert på Nordax Bank. 

Samma trend gäller även när det kommer till vem i relationen man upplever tar störst ansvar för boendet och den gemensamma ekonomin. Kvinnor (60 procent) upplever i större utsträckning än män (54 procent) att de tar ett lika stort ansvar.

Män (38 procent) upplever istället att de tar ett större ansvar för boendeekonomin än vad kvinnor gör (23 procent), och framför allt är det män i åldern 18-29 år som anser detta (43 procent).

– Vad som är intressant att reflektera över är vad som är hönan och ägget i det här fallet. Är det så att kvinnor inte får ta ansvar för den gemensamma ekonomin? Är det så att unga män tror att de måste ta större ansvar för boendeekonomin? Oavsett vad måste par bli bättre på att tillsammans sätta sig ner och gå igenom de gemensamma utgifterna. Annars kommer vi aldrig få bukt på de ojämställda relationerna, säger Linda.

Ekonomi
Örebronyheter

Källa: Nordax Bank
Om undersökningen 
Undersökningen genomfördes av Novus på uppdrag av Nordax Bank. Syftet är att undersöka hur den svenska allmänheten ser på den svenska bostadsmarknaden, samt hur jämställdhet påverkar svenskarnas boendesituation och relationer. Undersökningen genomfördes via webbintervjuer i Novus slumpmässigt rekryterade och representativa Sverigepanel. Totalt gjordes 4704 intervjuer mellan den 2:a och 20:e februari 2023 i åldrarna 18 till 65 år.

You must be logged in to post a comment Login