Ditt barns användning av läkemedel börjar med dig

By on 18 juni, 2023

I dagarna har gymnasieelever i Örebro län tagit studenten. Ryggsäcken är fylld av kunskaper i matematik, svenska, engelska och en rad andra viktiga basämnen. Men grundläggande kunskaper om läkemedelsanvändning saknas, trots att de behövs.

Det finns tecken på att ungas psykiska hälsa försämras och förskrivningen av läkemedel till unga ökar. Då är du som vuxen viktig.

För att rusta ditt barn för livet på bästa sätt behöver du hjälpa till att fylla på i ryggsäcken med kunskaper som borgar för en sund läkemedelsanvändning. Det kan handla om att inte ta mediciner i onödan, att bara köpa från godkända apotek, att känna till att bipacksedeln är bra att läsa i för att lära sig mer, eller att förhålla sig källkritiskt när kompisarna pratar om mirakelkuren eller den coola utmaningen de sett på Tiktok.

Oavsett om förslaget blir verklighet eller inte, behöver du och andra viktiga vuxna i barnens närhet; idrottstränaren, scoutledaren eller vem det nu kan vara, dra ett strå till stacken genom att prata med barnen om kloka beslut kopplat till mediciner. Inte minst behöver unga, precis som vuxna, veta att mediciner inte alltid är lösningen på exempelvis en vanlig huvudvärk.

Barn i grundskoleålder vänder sig främst till en förälder eller annan närstående vuxen när de har frågor, men tonåringar och unga vuxna söker kunskap på egen hand. Det visar en undersökning med 500 unga från Kantar Sifo som Läkemedelsverket låtit göra.

Undersökningen visar också att unga inte vet hur de tar reda på, eller ens att de bör, om en sajt är godkänd för handel med mediciner, eller hur man vet att en medicin är godkänd. De flesta vill lära sig mer om hur mediciner funkar.

Du som vuxen kan göra skillnad för framtidens unga redan idag genom att prata om de här frågorna hemma och föregå med gott exempel.

Handen på hjärtat:

  • Vad vet du om ditt barns medicinkonsumtion?
  • Hur förvarar ni mediciner hemma?
  • Hur hanterar du själv mediciner?

Hjälp din tonåring att lägga grunden till kloka beslut i framtiden genom säker förvaring hemma, samtal om attityd kring läkemedelsanvändning och inte minst genom att föregå med gott exempel.

Ditt barns läkemedelsanvändning börjar med dig!

– Elin Kimland, utredare Läkemedelsverket
– Björn Eriksson, generaldirektör Läkemedelsverket

Hälsa | Örebro/Örebro län
Örebronyheter

Källa: Läkemedelsverket

You must be logged in to post a comment Login