Ditt julpynt kan upplevas störande

Av på 27 december, 2018
Undvik blinkande och andra störande utsmyckningar på balkongen.

Blinkande ljusslingor i olika färger, speldosor med julmusik eller tio tomtar på balkongen? Är det tillåtet att julpynta hur man vill om man bor i en hyresrätt? Ja, enligt hyreslagen, men se ändå upp med ditt pynt. Det kan bli ett störningsärende.

Det finns ingenting i hyreslagen som reglerar julpynt. Däremot får du som hyresgäst inte utsätta dina grannar för sådana störningar som kan vara skadliga för hälsan eller försämra bostadsmiljön.

– Tänk på hur ditt pynt uppfattas så att julfriden består. Det du kan tänka på när du pyntar för att inte störa dina grannar är att undvika blinkande och andra störande utsmyckningar, säger Ingrid Buskas, jurist på Hyresgästföreningen.

Om du får klagomål på ditt julpynt från en granne eller hyresvärden, överväg om det går att placera julpyntet på en annan plats eller i en annan vinkel så att det inte stör så mycket. Det kan vara ett alternativ om du vill ha en dekoration som sticker ut lite.

Störningsärenden gällande julpynt är ovanliga. Kanske finner sig många i att julen är under en begränsad period, eller så tar de flesta hänsyn till sina grannar när de pyntar sina hem.

Om du upplever att din granne pyntat på ett sätt som du tycker försämrar boendemiljön eller påverkar din hälsa, vänd dig då i första hand till grannen i fråga och påtala lugnt hur du upplever dennes pynt. Rör det sig om en stark ljusslinga till exempel kanske den går att tona ner eller stänga av nattetid. Om inte det hjälper att prata med den vars pynt du upplever stör, kontakta hyresvärden.

Regionalt
Örebronyheter

Du måste logga in för att lämna kommentarer Logga in