Donationsveckan uppmärksammar vikten av att registrera sig som donator: ”Vi påverkas av pandemin”

Av på 29 oktober, 2020
Arkivbild

Corona-pandemin gör att bristen på vävnad för transplantation är större än vanligt. ”Det är problematiskt för oss och för dem som ska bli transplanterade”, säger Lisa Dahlström, regionsamordnare för Hornhinnebanken på USÖ. Under Donationsveckan nästa vecka hoppas hon att fler ska få upp ögonen för vikten av att registrera sig som donator.

Åtta av tio svenskar är positiva till organ- och vävnadsdonation. Det visar en undersökning som Socialstyrelsen har gjort, men trots det kan många donationer inte genomföras. Anledningen är att varken sjukvården eller de anhöriga vet vad den avlidne har för inställning till donation.

– Det viktigaste är att du pratar om din inställning till donation med dina närstående. Då vet de vad de ska svara när de får frågan om donation, säger Lisa Dahlström, regionsamordnare för Hornhinnebanken på Universitetssjukhuset Örebro.

Brist på vävnad på grund av corona

De flesta organ går att donera. Det går även att donera vävnad, det vill säga delar av organ, till exempel hjärtklaffar, hornhinnor, hud och öronben. För närvarande råder dock stor brist på framförallt vävnad.

– Vi påverkas av pandemin. Det är bara en bråkdel av donatorerna som går att använda. De som avlidit med övre luftvägssymtom och andra covid-relaterade symtom är inte medicinskt lämpliga som donatorer. Det är problematiskt för oss och för dem som ska få transplantation av vävnad, säger Lisa Dahlström.

Men trots pandemin har de flesta organdonationer och transplantationer gått att genomföra.

– I princip har vi på organdonationssidan haft normalt antal organdonationer både nationellt och i Örebro län, säger Martin Svahn, donationsansvarig läkare i Region Örebro län.

Vill att fler registrerar sig som donator

Under donationsveckan, den 2-8 november, kommer det att finnas en informationsdisk om donation i Gallerian på USÖ. Syftet med kampanjveckan är att fler ska få information om donationer och ta ställning och att fler ska registrera sig via nätet som donatorer i donationsregistret.

– I vanliga fall registrerar sig 400-1 000 personer i Sverige varje vecka. Under donationsveckan förra året registrerade sig cirka 21 000 personer, säger Lisa Dahlström.

Fakta / Donationsveckan

Pågår den 2-8 november
Årligen återkommande nationell kampanjvecka som initieras av Socialstyrelsen.
I Gallerian på USÖ finns en informationsdisk där man kan ta del av informationsmaterial
https://www.socialstyrelsen.se/stod-i-arbetet/organ-och-vavnadsdonation/donationsveckan/

Hälsa | Lokalt
Örebronyheter

Källa Region Örebro Län

Du måste logga in för att lämna kommentarer Logga in