Ellinor Härlin med i VM i ploggning

By on 26 september, 2023
Bild från pressmeddelande från Beatrice Lind

Nu närmar sig årets världsmästerskap i ploggning, som hålls i italienska Genua. Syftet är att belysa de globala problemen med nedskräpning, så både miljön och samtliga hundra tävlande ploggare kan känna sig som vinnare.

En av deltagarna är Ellinor Härlin från Stora Mellösa utanför Örebro.

I och med tredagarseventet 29 september – 1 oktober, blir Genua den globala ploggningens huvudstad. På själva tävlingsdagen kommer de tävlande att finkamma omgivningarna i jakten på skräp, utrustade med handskar och soppåsar. Kvantitet och kvalitet på det insamlade avfallet ger poäng, liksom avverkad distans och höjdmeter.

Deltagarna kommer från hela världen. De har valts ut genom olika utmaningar och kvalificeringstävlingar, som har pågått sedan i våras.

38-åriga Ellinor Härlin från Stora Mellösa utanför Örebro ställer upp i mästerskapet för andra gången. Som gammal maratonlöpare med ett stort hållbarhetsintresse ser hon mycket fram emot att än en gång mäta sig med några av världens mest hängivna ploggare. Det är den positiva inramningen och alla nya trevliga bekantskaper som är den stora behållningen. Och förstås vetskapen om att skräpet inte ligger kvar i naturen.

– VM förra året var så otroligt roligt! Det ska bli fint att träffa löparna, dels några från förra året, dels nya bekantskaper. Jag ser också fram emot att få se Genua och att prata italienska, säger Ellinor Härlin, som studerat språket i ett par år.

Detta är första gången som Genua är värdort för ploggnings-VM. En bra upptakt inför 2024, då staden ska vara Europas idrottshuvudstad.

Erik Ahlström, multisportaren och outdoor-älskaren som startade ploggarörelsen i Sverige, ser också mycket fram emot det kommande världsmästerskapet.

– Varje person som väljer att ta ansvar för sin hälsa och för miljön gör en viktig insats för kommande generationer. Ploggnings-VM fyller mig med glädje och tillförsikt. Jag hoppas att rörelsen fortsätter sprida sig över världen. Run, but run with a purpose!

– Skillnaden mellan att plogga och att jogga är skräppåsen jag håller i handen efteråt. Det är bra att lämna en plats finare än när jag kom dit, men det vore skönt om folk kunde slänga sitt eget skräp på rätt ställe och plogga inte behövdes, säger Ellinor Härlin, som är redo för årets världsmästerskap i ploggning. I år går tävlingen av stapeln i italienska Genua.

Multisportaren Erik Ahlström är kanske mest känd från Sällskapsresan 2, Snowroller, där han är en av skidåkarna gapar de legendariska orden ”Bästa svängen Hökarängen”. Dock är det som grundare av ploggarörelsen som han främst hoppas bli ihågkommen i framtiden.

Stora Mellösa/Italien
Örebronyheter

Källa: Beatrice Lind

You must be logged in to post a comment Login