Elräkningsakut för höga elräkningar

By on 9 september, 2022
Arkivbild

Regeringen vill införa en elräkningsakut för höga elräkningar, regeringen presenterar igår ett förslag om att ställa ut statliga lån till elbolag för att de ska kunna erbjuda avbetalningsplaner till sina kunder som inte har möjlighet att betala hela sina elräkningar.

Elräkningsakuten är ett led i regeringens arbete för att öka tryggheten för de som är oroliga för skenande elpriser i vinter.

– Vårt huvudfokus är att elkostnaderna ska ned. Regeringens förhoppning är att det aviserade högkostnadsskyddet för de som drabbas av höga elpriser, som omfattar sammanlagt upp till 90 miljarder kronor 2022 och 2023, kan börja betalas ut så snart som möjligt men för vissa kan det vara svårt att betala hela elräkningen på en gång. Därför är det viktigt att dessa kunder erbjuds en möjlighet att skjuta upp delar av betalningen, säger finansminister Mikael Damberg.

Regeringens mål är att få de statliga lånen till elbolagen på plats så snabbt som möjligt. Regeringen kommer inom kort kalla till ett möte med relevanta aktörer för att säkerställa att lånen kommer de elkunderna som behöver det till del.

Regeringen avser att återkomma med mer detaljerad information.

Ekonomi | Örebro/Örebro län
Örebronyheter

Källa Finansdepartementet, Infrastrukturdepartementet

You must be logged in to post a comment Login