En av åtta har avstått att söka jobb eller studier på grund av bostadsmarknaden

Av på 20 november, 2018

Var åttonde person har avstått att söka jobb eller studieplats på grund av den dysfunktionella bostadsmarknaden.

Det visar en enkät som Evimetrix utfört på uppdrag av Stockholms Handelskammare.

– Det är väldigt negativt för både företag och privatpersoner när människor begränsas så tydligt av bostadsmarknaden, säger Daniella Waldfogel, näringspolitisk expert på Stockholms Handelskammare.

Undersökningen besvarades av totalt 3 039 personer. Bland dessa uppgav 12,4 procent att man avstått från att söka studier eller ett arbete på grund av svårigheterna att ordna ett boende.

Gotland (21,1 %), Västmanland (16,9 %) och Södermanland (16,7 %) var de tre län som noterades för flest personer som drabbats. Stockholm noterades för den lägsta siffran med 10,0 procent.

– Stockholm har en tydlig särproblematik och det är väldigt svårt att flytta till huvudstaden och få in en stadig fot på bostadsmarknaden. Därför blir det också naturligt att personer som inte redan bor i Stockholm upplever större problem, säger Daniella Waldfogel.

Samma undersökning visar att 6,4 procent av de tillfrågade aktivt tackat nej till ett arbete eller en studieplats på grund av boendefrågan. I Blekinge uppger 14,8 procent att man fattat ett sådant beslut.

Samma siffra i Stockholm är 3,7 procent.
– Det är sannolikt så att en stor del av personerna som tackat nej till jobb eller studier faktiskt skulle vilja flytta till huvudstadsregionen. Det är så klart negativt för företagens möjligheter att knyta till sig den kompetens som de behöver och det begränsar också arbetsmarknaden för den person som tvingas avstå en flytt, säger Daniella Waldfogel.

– Sverige behöver en genomgripande reform av bostadsmarknaden. Det räcker inte längre med enstaka förändringar som gör skillnad på marginalen, utan nästa regering måste ta initiativ till breda politiska samtal där ett stort omtag av hela bostadspolitiken kan göras. Därför är det helt avgörande att vi får en överenskommelse om en ny bostadspolitik på plats under den här mandatperioden, säger Daniella Waldfogel.

Regionalt
Örebronyheter

Du måste logga in för att lämna kommentarer Logga in