En tillgänglig SM-vecka med unik sportkommentator

Av på 22 januari, 2015

SM-veckan i Örebro blir den största vinterveckan någonsin med svenska mästare i 26 idrotter. Ambitionen är att det också ska bli en tillgänglig SM-vecka för så många som möjligt. Tillgängligheten har funnits med i planeringen och all tillgänglighetsinformation samlas nu på ett ställe. För första gången i Sverige kommer också en direktsänd teckenspråkig sportkommentator kommentera längdskidåkningen.

Under SM-veckan kommer det att finnas information om tillgängligheten till varje arena. Det handlar t.ex. om huruvida det finns parkeringsplatser och toaletter för personer med rörelsenedsättning, publikplatser för rullstolsburna, publikplatser med hörselslinga för högtalarljud, storbildsskärm, för teckenspråkstolkning/texttolkning av högtalarljud. All tillgänglighetsinformation samlas nu på ett ställe: www.smveckan.se/tillganglighet

Samlad information
– Den här typen av information har inte funnits tidigare i samband med SM-veckan. Vi är glada över att vi kommit så långt tillsammans med inblandade parter, säger projektledaren Mikael Pers, Örebro kommun. En hel del av vår information, och det som händer under veckan, kommer att teckenspråkstolkas i en omfattning som man inte har gjort vid tidigare mästerskap.

Teckenspråkiga arenavärdar och sportkommentator
Från Region Örebro län kommer teckenspråkstolkar, elever från Fellingsbro folkhögskola, finnas på plats som värdar vid SM-veckans olika arenor.Tolkcentralen kommer också att göra ett unikt försök med en teckenspråkig kommentator som sänds i direktsändning via webben.

– För oss är det viktigt att bidra till att göra SM-veckan tillgänglig för så många som möjligt, säger regiondirektör Rickard Simonsson. Teckenspråkiga arenavärdar kommer att göra en viktig insats. Dessutom bryter vi ny mark med att Tolkcentralen gjort det möjligt att för första gången i Sverige pröva direktsänd teckenspråkig sportkommentator. Det ska bli mycket spännande att följa.

Längdskidor via webben
Den teckenspråkiga sportkommentatorn, Joachim Sundström, kommer man kunna se lördagen 31 januari, klockan 10 -13 när det är längdskidor individuellt, och söndag 1 februari kl. 10 – 13.30, längdskidor sprint. Sändningen visas via webben på flera hemsidor, bland annat www.regionorebrolan.se och SM-veckans hemsida, www.smveckan.se

Örebronyheter

Du måste logga in för att lämna kommentarer Logga in