Få hjälp med att bli mer digital

By on 1 september, 2023
Arkivbild

Från och med den första september kan människor i hela Sverige ringa till Digitalidags telefonväxel ”Ring Digitalidag” på 010-550 25 00 för att ställa frågor och få vägledning om var man praktiskt kan få hjälp med digitala verktyg och tjänster.

Telefontjänsten är ett initiativ för att underlätta för dig som vill kunna vara en del av det digitala samhället men även för dig som vill hjälpa andra att bli mer digitala.

Samhället digitaliseras och det är tydligt att digitala verktyg och tjänster kan förenkla människors vardag. Ärenden som att betala räkningar och deklarera kan hanteras effektivare, och avstånd till nära och kära kan upplevas kortare när vi möts via skärmen. För att kunna ta del av det digitala samhällets möjligheter krävs samtidigt en viss digital kunskap, som inte alla har. Det finns de som av olika skäl avstår ett digitalt uppkopplat liv, men det finns även de som vill men inte kan och de som har behov av vägledning för att bättre hänga med i den snabba utvecklingen. För dem finns Ring Digitalidag.

För tredje året i rad går Post och telestyrelsen (PTS) och Digitalidag samman och aktiverar den nygamla idéen “Ring Digitalidag”. Ett pilotprojekt med målet att utforska hur olika delar av samhället på bästa sätt kan samarbeta för att erbjuda stöd till alla som vill komma i gång digitalt.

Tack vare bred samverkan finns möjligheten att, mellan den 1 september, och fram till den 27 oktober, få hjälp och vägledning om digitala verktyg och tjänster via telefonnumret 010–5502500. Ring Digitalidag bemannas av Digitalidag-aktörers medarbetare och frivilliga. Telefonväxeln har öppet vardagar mellan 09–12 och genomförs i samarbete med PTS. Under temadagen den 13 oktober kommer växeln att ha utökade öppettider från 09:00 till 16:00. På temadagen erbjuder vi hjälp på svenska, engelska och arabiska.

 “Ett samtal med en riktig människa hos ”Ring Digitalidag” är ett bra sätt för att ta det första steget in i den digitala världen, eller för att känna sig mer bekväm där. Vårt mål är att fler ska kunna ta del av de möjligheter digitaliseringen erbjuder”, menar Dan Sjöblom, generaldirektör Post- och Telestyrelsen.

“Utöver att hjälpa och besvara frågor handlar Ring Digitalidag även om att lyssna in hur människor runt om i landet upplever det digitala samhället. Från samtalen kan vi lära och tillsammans med alla goda krafter i samhället gemensamt svara upp mot behoven”, säger Oscar Stege Unger, ordförande och medgrundare till Digitalidag.

Varje dag erbjuds ett brett stöd och under perioden arrangeras även temaveckor där extra mycket hjälp finns att få:

Temaveckor

Dialogvecka – vilka möjligheter och utmaningar upplever du i det digitala samhället? 

1 – 8 september
9 – 13 oktober
23 – 27 oktober

E-legitimation 

11 – 15 september

Öppen växel 

18 – 22 september
2 – 6 oktober

Digitala betalningslösningar 

25 – 29 september

Säkerhet på nätet 

16 – 20 oktober

Vanlig samtalstaxa gäller.

Om PTS arbete med digital delaktighet 

PTS arbetar för att alla ska kunna ta del av digitaliseringens möjligheter, oavsett förmåga och förutsättningar. Vi har uppdraget att stärka utvecklingen av kommunikationslösningar för personer med funktionsnedsättning och särskilda behov. Vi arbetar även för att långsiktigt förbättra den generella tillgängligheten inom våra ansvarsområden it, elektronisk kommunikation och post, Digital delaktighet och inkluderande kommunikationslösningar | PTS

Om Digitalidag  

Digitalidag är en årlig och nationell temadag om digitaliseringens möjligheter och utmaningar. Målet är att inspirera alla människor till att vilja och kunna vara med i den digitala utvecklingen. Bakom Digitalidag står, förutom alla aktörer som engagerar sig, Forum för Omställning, DIGG, IVA, LO, Post- och telestyrelsen (PTS), SKR, Statens servicecenter och Svenska kyrkan. Under Digitalidag den 13 oktober medverkar fler än 300 aktörer som tillsammans arrangerar 1000 aktiviteter i fler än 212 kommuner.

Sverige
Örebronyheter

Källa: PTS

You must be logged in to post a comment Login