Få känner till kycklingens höga proteininnehåll – kan hjälpa seniorer med proteinbrist

Av på 29 augusti, 2021

Kroppens proteinbehov ökar med åldern, seniorer 70 + behöver 50 procent mer protein genom maten för att bevara muskler. En ny undersökning, baserat på 1000 intervjuer i åldersgruppen 70 – 84 år, visar att endast 5 procent av de tillfrågade känner till att kyckling innehåller mest protein per 100 gram av alternativen, ägg, nötkött, lax, kikärtor och kyckling.

Varför är det viktigt som äldre att veta vad som innehåller mest protein? Jo, för att protein är det näringsämne som många äldre äter för lite av. Seniorer behöver ca 50 procent mer protein än yngre för att bevara muskler. Åldrande i kombination med proteinbrist gör att musklerna förtvinar – och det går fort. Risken för fallolyckor ökar då dramatiskt vilket är den vanligaste orsaken till sjukhusinläggning för seniorer. Proteinbrist leder sedan även till sämre läkning och försvårad rehabilitering.

– Det här var ett spännande resultat för oss. Att kyckling är en källa till mycket protein trodde vi att de flesta kände till, men den här undersökningen visar att seniorer är en viktig målgrupp för oss att fokusera på och utbilda framöver – då det även gynnar seniorers hälsa, säger Maria Donis, VD på Svensk Fågel.

– Förutom att svensk kyckling innehåller mycket protein är det också ett hållbart livsmedel. Svensk Fågel och våra medlemsföretag har en stor receptbank att erbjuda med enkla och goda recept som vi nu ska se till att nå ut med till seniorer, säger Stina Nordqvist, Leg. Dietist på Svensk Fågel.

Proteinbehovet ökar med åren

Andelen seniorer i Sverige kommer att öka markant de närmaste åren, deras behov av protein genom kosten kommer också att stiga. Kroppens behov förändras med åldern och behöver en annan sammansättning av näringsämnen jämfört med yngre personer. Detta leder lätt till undernäring hos äldre. Det främsta näringsämnet som många äldre får i sig för lite av är protein – som bygger muskler. Proteinbrist kan förebyggas genom att öka mängden proteinrik mat och dryck samt lägga till styrketräning 2-3 gånger per vecka.

Hälsa | Regionalt
Örebronyheter

Källa Svensk Fågel

Du måste logga in för att lämna kommentarer Logga in