Få luskammar sitt barn förebyggande

By on 17 september, 2023
Arkivbild

Trots att många förskolor och skolor rekommenderar luskamning vid terminsstart visar en ny undersökning från Novus att en majoritet av föräldrarna inte luskammar.

När höstterminen startar är risken som störst att drabbas av huvudlöss. Vem som helst kan få det. Den allra viktigaste förebyggande åtgärden är att luskamma. En ny undersökning som Novus gjort på uppdrag av Läkemedelsverket visar att väldigt få följer rekommendationen.

– Vi har frågat drygt 500 föräldrar om de luskammar barnen i hushållet. Resultaten är nedslående. Fyra av tio med barn i åldern 2-12 år har det senaste året luskammat. Det önskvärda vore förstås att alla med barn i den åldern gjorde det, exempelvis i samband med terminsstart, säger Elin Kimland, utredare vid Läkemedelsverket.

Enkelt att upptäcka löss med luskam

Huvudlöss är vanligt och smittar genom att klättra från ett hårstrå till ett annat. Det är därför barn som leker tätt, sitter intill varandra vid samma surfplatta eller kanske sover bredvid varandra huvud mot huvud ofta smittas. Även vuxna kan drabbas. Det enklaste sättet att upptäcka om du har löss är att använda en luskam.

– Om man upptäcker löss är det viktigt att behandla med lusmedel som innehåller dimetikon men minst lika viktigt är också att informera omgivningen. Det är tydligt i vår undersökning att föräldrar ofta luskammar när de har fått information om att någon i barnets närhet har fått löss, säger Elin Kimland.

Luskammardagar gör skillnad

På flera håll i landet uppmanar förskolor och skolor till luskamning i samband med terminsstart. I helgen ges en ny chans då föräldrar över hela landet uppmanas att luskamma sina barn i samband med ”nationella avlusningsdagarna”.

– Vi kan se i vår undersökning att så kallade luskammardagar spelar roll. Det verkar som att man helt enkelt behöver få en påminnelse om att det är dags, och att så här i början på hösten kamma igenom noggrant är en bra förebyggande åtgärd som alla med barn i förskole- och grundskoleåldern borde göra, avslutar Elin Kimland.

Så blir du av med huvudlöss

Om du misstänker att du eller ditt barn har fått huvudlöss ska du börja med att finkamma håret med en luskam. Välj en luskam som är CE-märkt och gärna ljus, då blir det lättare att se lössen.

Om du upptäcker levande löss ska du:

  • Behandla hår och hårbotten med lusmedel som innehåller dimetikon.
  • Informera personer i din omgivning, till exempel skola och förskola.
  • Upprepa behandlingen med lusmedel efter sju dagar.

Om ni är flera personer i hushållet bör ni behandla hela familjen samtidigt. För att vara säker på att lössen är borta bör ni fortsätta luskamma håret två gånger i veckan under två veckor efter sista behandlingen.

Att behandla hår och hårbotten räcker

Om du har fått huvudlöss räcker det att du behandlar hår och hårbotten. Du behöver inte rengöra sängkläder, handdukar eller leksaker. Det kan däremot vara bra att rengöra kammar och borstar eftersom huvudlöss kan spridas via hår.

Om undersökningen

Undersökningen har genomförts av Novus på uppdrag av Läkemedelsverket. Undersökningen gjordes 7-13 september 2023 via webbintervjuer i Novus slumpmässigt rekryterade Sverigepanel, vilket garanterar representativa resultat. Detta innebär att resultaten är generaliserbara till den aktuella målpopulationen föräldrar till barn 2-12 år.

Hälsa | Sverige
Örebronyheter

Källa: Läkemedelsverket

You must be logged in to post a comment Login