Fler svenskar vill flytta utomlands när de går i pension

By on 4 mars, 2023
Arkivbild

Över hälften, 55 procent, av svenskarna vill flytta utomlands hela eller delar av året när de gått i pension. Det visar en ny undersökning genomförd av Kantar Sifo på uppdrag av pensionsbolaget Movestic. Sedan 2019 när frågan ställdes första gången har andelen svenskar som vill flytta utomlands ökat från 46 till 55 procent.

Var femte svensk vill pensionera sig i Spanien och överlag är det Sydeuropa som lockar mest, med Italien och Frankrike som tvåa och trea på listan över de mest eftertraktade länderna att bo i som pensionär.

– Många har drömmar om pensionen som de vill förverkliga, och att flytta utomlands är en av dem, säger Linnéa Ecorcheville, VD, Movestic. Hur och även när vi vill gå i pension blir också alltmer individuellt, vi ser att fler trappar ner successivt och kanske då vill bosätta sig utomlands en del av året.

Önskan om att flytta utomlands är speciellt stor bland vissa yrkesgrupper. 8 av 10 försäljare och 3 av 4 som arbetar inom kommunikation, media och design vill flytta utomlands. Bland industriarbetare och anställda inom servicenäringen är det ca hälften som vill flytta utomlands.

Svenskarnas topp fem önskeländer att pensionera sig i:

  1. Spanien
  2. Italien
  3. Frankrike
  4. Grekland
  5. USA

Sverige
Örebronyheter

Källa: Movestic Liv & Pension
Om undersökningen
Undersökningen genomfördes i Kantar Sifos webbpanel under perioden 3–7 februari 2023. Totalt intervjuades 2050 personer i åldern 25–65 år. Webbpanelen är riksrepresentativt rekryterad utifrån slumpmässiga urval. Det förekommer ingen självrekrytering i Kantar Sifos webbpanel. Frågan som ställdes var: ”Skulle du, som pensionär, vilja bosätta dig utomlands hela eller delar av året och i så fall var?” 55 procent svarade ja, 30 procent svarade nej och 15 procent ”vet ej”.

You must be logged in to post a comment Login