Forskare: Andra länder kan lära av Sverige vid social distansering

Av på 27 april, 2020
Foto Högskolan i Gävle

En rapport från Google visar att under social distansering får naturkontakt större betydelse för människors välbefinnande. Det samstämmer med tidigare forskning vid Högskolan i Gävle.

I en global rapport från Google kan man se människors rörelsemönster under coronakrisen. Sverige sticker ut eftersom vi inte har lika hårda restriktioner jämfört med de andra länderna och man kan se att i Sverige rör sig människorna mycket mera i naturmiljöer, i och omkring staden än tidigare.

Karl Samuelsson – Foto: Anna Sällberg

Vi är inte överraskade, vår tidigare forskning visar att vi människor återhämtar oss och finner mening och anknytning i naturen och Googles rapporter tyder på att det är extra viktigt när vi har social distansering som vid covid-19, säger Karl Samuelsson, miljöforskare vid Högskolan i Gävle.

Karl menar att vi måste tänka om kring naturens förmåga att, förutom att vara en generell motståndskraft vid naturkatastrofer, även kunna stärka människors mentala och fysiska välmående under kriser

– Vi måste använda naturbaserade lösningar i en mycket högre grad än vad vi har gjort hittills.

Sverige kan vara ett exempel

Miljöforskarna i Gävle ser också krisen som en aldrig tidigare skådad möjlighet att lära oss mer om mänskliga förhållanden och människans förhållande till sin livsmiljö.

Stephan Barthel – Foto: Anna Sällberg

Här kan de andra länderna lära sig av Sverige. När de öppnar upp sina samhällen, vad är det folk vill ha när de släpps ut ur sina lägenheter? Den här studien från Google visar att Sverige kan vara ett exempel för andra, säger Stephan Barthel föreståndare för Hållbar Stadsutveckling på Högskolan i Gävle.

Regionalt
Örebronyheter

Källa Högskolan Gävle
Text: Douglas Öhrbom
Foto Stephan Barthel och Karl Samuelsson: Anna Sällberg

Du måste logga in för att lämna kommentarer Logga in