Första svenska cykelhjälmen utvecklad efter barns huvudform

Av på 22 mars, 2019
Lelle täcker hela huvudet och har en passform som är djupare, vilket ger ett bättre skydd mot huvudet. En passform på barnhjälmar som tidigare aldrig har gjorts i Sverige.

Äntligen en cykelhjälm för barn utformad efter barnhuvud. Efter flera års utveckling lanseras idag Lelle. Hjälmen är den första i Sverige som är helt anpassad och optimerad efter barns huvudform.

Under ett antal år har TEC utvecklat sin nya barnhjälm Lelle i samarbete med ett antal experter för att förstå skillnaden mellan huvudformen på en vuxen och ett barnhuvud. Med säkerhet i fokus och med stöd i forskning om barns huvudform har en optimal passform och en säker design utvecklats. Lelles form är anpassad efter ett mindre barns skalle där ögon, näsa och mun sitter lägre. Lelle täcker hela huvudet och har en passform som är djupare, vilket ger ett bättre skydd mot huvudet. En passform på barnhjälmar som tidigare aldrig har gjorts i Sverige.

– Det har saknats barnhjälmar som är gjorda och anpassade för barn. Tidigare har barnhjälmar varit vuxenhjälmar som krympts i storlek och sedan testats med ett vuxenhuvud i miniatyr i laboratorier. Vi såg att det saknades en hjälm som har den passform och skydd ett barn behöver, säger Peter Mattisson, produktchef på TEC.

Lelle är uppbyggt med skydd i flera lager. För att få den bästa och ultimata stötupptagningsförmågan på hjälmen har tester gjorts på det statliga forskningsinstitutet RISE. På Lelle är ytskiktet, även kallat EPS, därför extra tjockt och mjukare vilket tar upp smällar bättre. Det innersta lagret, MIPS, fungerar som ett skyddssystem för hjärnan. Den främre delen av hjälmen har dessutom en skärmliknande form som är extra förstärkt för att skydda panna och näsa vid fall framåt. Lelle har även det gröna spännet som löser ut vid belastning om barnet skulle fastna och bli hängande i hjälmen i samband med lek.

– Vi vuxna tenderar att tänka fel när vi ska köpa hjälm till våra barn. Vi är ofta osäkra på hur den ska sitta och lägger mindre vikt vid material och teknik. Det borde vara tvärtom! Det borde vara en självklarhet att skydda det mest värdefulla vi har, säger Peter Mattisson, produktchef på TEC.

Regionalt
Örebronyheter

Du måste logga in för att lämna kommentarer Logga in