Fyra av tio svenskar kan tänka sig en elbil som nästa bil

By on 14 juli, 2019
Fyra av tio kan tänka sig köpa en elbil

Andrahandsmarknaden för eldrivna fordon blomstrar och intresset för att skaffa en elbil är stort. I en undersökning genomförd av Blocket Fordon i samarbete med Yougov framgår det att fyra av tio svenskar kan tänka sig att skaffa en elbil. Störst är intresset i Stockholm där mer än varannan kan tänka sig en elbil.

Tidigare i år rapporterade Blocket att utbudet av elbilar ökat med 167 procent under första kvartalet jämfört samma period föregående år och att även försäljningstakten varit hög. Idag äger endast tre procent av Sveriges bilägare en elbil, men i Blocket Fordons undersökning visar det sig att 43 procent kan tänka sig att införskaffa en vid nästa bilköp. I huvudstadsområdet är motsvarande andel hela 55 procent.

Elbilarna är här för att stanna, och vi tror att efterfrågan kommer stiga ytterligare framöver. Ett stadigt stigande utbud och fortsatt hög försäljningstakt talar för detta. Att närmare hälften av svenska folket dessutom kan tänka sig att köpa en elbil nästa gång det är dags att köpa eller byta bil bekräftar bara den uppfattningen, säger Tero Marjamäki, pressansvarig på Blocket.

Byta ut bilen mot elcykel?
Efterfrågan av elcyklar har också ökat på Blocket under de senaste månaderna. Under juni månad såldes 47 procent av alla annonserade elcyklar inom en vecka, och utbudet steg med 31 procent budet jämfört samma period föregående år. När svenska bilägare fick frågan om de skulle kunna tänka sig att ersätta sin bil med en elcykel svarade 31 procent att de delvis l eller helt och hållet skulle kunna tänka sig ett sådant byte. Bland respondenter i åldern 18-29 är snittet än högre och nära varannan (46 %) uppger att de till någon grad kunna tänka sig att ersätta bilen med elcykel.

– Vi har sett ett ökat intresse för elcyklar under våren och början av sommaren och det är spännande att en såpass stor andel av svenskarna kan tänka sig att till någon grad byta ut sin bil mot en elcykel. Om en sådan tanke realiseras i praktiken skulle det kunna ha stor positiv påverkan på miljön. Utbudet av elcyklar är brett på andrahandsmarknaden och det finns allt från små ihopfällbara till eldrivna pendlingscyklar och lådcyklar, avslutar Tero Marjamäki.

Om undersökningen
Undersökningen är genomförd av opinions- och marknadsundersökningsföretaget YouGov. Under perioden 3-4 april 2019 har sammanlagt 1203 intervjuer via internet genomförts med män och kvinnor 18+ år i Sverige.

Regionalt
Örebronyheter

You must be logged in to post a comment Login