Galopp | Dennis Persson siktar på hemmaseger i Svenskt Grand National

Av på 12 juni, 2015

Svenskt Grand National som rids på anrika Strömsholm på lördag är det största och mest prestigefyllda hinderloppet i Skandinavien. Några av de bästa hinderhästarna från kontinenten kommer på besök för att utmana den skandinaviska eliten. Hemmatränaren Dennis Persson sadlar ut tre hästar och målsättningen är tydlig: ”Allt annat än en seger är en besvikelse”.

I vanlig anda har galopptävlingarna på Strömsholm lockat ett stort antal internationella deltagare. I dagens höjdpunkt Svenskt Grand National möter de svenska hästarna motståndare från Norge, Tyskland och Tjeckien.

De fyra senaste åren har det magnifika vandringspriset varit i tyskt behåll. Senaste gången det blev svensk seger var 2010, då Lights Out från Dennis Perssons stall på Strömsholm var först över mållinjen. Med tre hästar till start i årets Grand National siktar Persson på hemmaseger och därmed en tredje titel.

 – Jag har varit lycklig nog att få lyfta bucklan två gånger tidigare, men jag nöjer mig inte med det. En tredje inteckning ska vi bara ha. Bucklan hör hemma på Strömsholm och det är där den ska vara. Allt annat än en seger är en besvikelse.

Persson har höga förhoppningar om de tre starthästarna. Det största hemmahoppet är Silk Drum, som var lovande i årsdebuten i Tyskland. Stallkamraterna Rockinger som imponerat stort i sina två senaste starter och Moss Cloud som gynnas av den långa distansen ska inte heller räknas bort.

Fjolårsvinnaren Gelon var anmäld men kommer inte till start. Istället verkar det största hotet vara den tjeckiske gästen Hawa Bali som var fullständigt överlägsen i en annan steeplechaselöpning på Strömsholm ifjol, då han vann med bortåt 40 längder.

Under dagen avgörs också IKC Fonder Svenskt Champion Hurdle som lockar åtta starthästar. Där sadlar Persson ut fjolårsvinnaren Calvados, som han tror mycket på. Främsta motståndaren är ärkerivalen Omoto Sando från Norge. En annan svårslagen häst är tyske Good Prince som rids av svenska jockeyn Christopher Roberts.

Motståndet är svårbedömt men det är en riktigt bra häst och vi vann i Frankrike senast, säger Roberts.

Förutom de två toppnumren avgörs ytterligare två hinderlöpningar och fem lopp på släta banan på Strömsholm på lördag, samt SM i ponnygalopp.

Kompletterande information:

Startlistor:

Det 45. Svenskt Grand National, 4 500 meter, 16 hinder. 120 000 kronor i förstapris. Lopp 7, V5-3, start 15.40.

Nummer. Häst – Jockey:
1. Ländler – Lukas Sloup
2. Talisker – Daniel Wirenstål
3. Silk Drum – Niklas Lovén
4. Moss Cloud – Henrik Engblom
5. Hawa Bali – Marek Stromsky
6. Apocal – Kim Stern
7. Dream Keeper – Colin Bolger
8. Monfalcone – Gerard Tumelty
9. Rockinger – Tom Messenger

IKC Fonder Det 38. Svenskt Champion Hurdle, 3 700 meter, 12 häckar. 80 000 kronor i förstapris. Lopp 1, V4-1, start 12.45.

Nummer. Häst – Jockey:
1. Omoto Sando – Henrik Engblom
2. Abbanandi – Lukas Sloup
3. Scalando – Marek Stromsky
4. Nuevo Leon – Anna Pilroth
5. Calvados – Tobias Hellgren
6. Good Prince – Christopher Roberts
7. Lataradud – Niklas Lovén
8. Well Fitted – Gerard Tumelty

Lördagens TV-sändningar:
TV12 12.30 – Lunchgaloppen Direkt
ATG Live

Sport | Galopp
Örebronyheter

Du måste logga in för att lämna kommentarer Logga in