Ginhistoria och moderna tolkninga

Av på 12 juni, 2021

Idag firar Norrbottens Destilleri vår branschs nationaldag – World Gin Day!

Vi på Norrbottens Destilleri går alltid vår egen väg, så självklart har vi gjort en spännande twist på en klassisk drink för att fira denna dag. Vi har använt oss av vår första limiterade produkt i vårt nya koncept Excursions för att göra en Jalapeño Gimlet! Vår slogan ”A Fusion of Extremes” ser till att vi varje dag tänjer på gränserna mellan det tidlösa och nymodiga, vilket återspeglas tydligt i denna moderna tolkning. Recept finner ni längst ner – men först ska vi prata lite ginhistoria dagen till ära!

Evolutionen av genever

Gin har en lång och krokig historia, men användes som så många andra spritdrycker ursprungligen i medicinskt syfte. Själva ordet ”gin” kommer från det holländska ordet ”genever” som betyder enbär, vilket alltid är den dominanta kryddan i gin.

I Nederländerna har man destillerat genever sedan medeltiden, men gin som vi känner det idag populariserades först när drycken nådde England. Under det så kallade Nederländska Frihetskriget slogs nederländska och engelska soldater tillsammans mot spanjorerna, och engelsmännen uppmärksammade att holländarna förberedde sig inför strid med att ta en klunk genever. De tog sedan med sig drycken till England, anglofierade ordet, och kallade det t.o.m för ”dutch courage”.

The Gin Craze

Ginkonsumptionen i England ökade kraftigt när det introducerades höga skatter på importerad sprit, och lättnader för inhemsk produktion infördes. I början av 1700-talet avskaffades restriktioner på hemmabryggningen i London vilket ledde till att var och varannan londonbor destillerade egen gin. The Gin Craze, som perioden döpts till, var ett faktum och i takt med att gin konsumerades i allt högre grad insåg regeringen att de behövde återinföra regler för hur privat destillering skulle skötas. Tveksamt skötta destillerier på bakgator försvann och kvar fanns de mer kvalitetssäkra produktionerna. 

Modern tid

Destilleringstekniker förbättrades under 1800-talet och den mest kända typen av gin skapades – London Dry. Typen har dock ingen geografisk innebörd, namnet till trots, utan syftar endast till en typ av gin som destilleras utan tillsats av smakämnen eller sötningsmedel efter destillation. Spriten populariserades under kolonialtiden när engelsmännen försökte undvika malaria – läs om hur och varför i vårt inlägg ”Historien om Gin & Tonic”.

Sedan dess har gin fortsatt vara en omtyckt spritsort, bland annat för dess roll i populärkulturen, t.ex genom James Bond och hans Martinis. Uppsvinget för gin är tydligt då de senaste åren uppkommit många nya destillerier bara i Sverige, och vi är övertygade om att en dryck som funnits så länge, kommer att fortsätta vara omtyckt i minst lika många år till.

Recept Jalapeño Gimlet

5 cl Gin (förslagsvis Excursion #1)
2,5 cl Sockerlag
4 cl Limejuice
Färsk jalapeño (mängd efter behag)

Skaka med is och sila upp i ett glas med halva kanten saltad. Garnera med en tunn skiva jalapeño.

Nöje
Örebronyheter

Källa: Norrbottens Destilleri

Du måste logga in för att lämna kommentarer Logga in