Hälsosam mat behöver inte kosta skjortan

By on 30 januari, 2024
Arkivbild

En global studie visar att frukt och grönt är något av det första vi drar ner på i ekonomiskt svåra tider, för var femte person är just frukt och grönt det första som ryker i matbutiken. Samtidigt så säger 52 % av svenskarna att de skulle äta mer hälsosamt om det kostade mindre.

Nu lyfter svenska Picadeli frågan om vad som egentligen är dyrt.

För att utforska människors inställning till frukt och grönt genomför Picadeli en årligen återkommande undersökning tillsammans med Kantar, med insikter från intervjuer med över 10 000 personer i sju länder i Europa och USA.

Insikterna samlas i Vegocracy Report. I såväl 2022 och 2023 års rapporter märks det tydligt att priset ses som ett av de främsta skälen till att inte äta hälsosamt. Varannan svensk skulle äta nyttigare mat om det var billigare.

Nu vill den svenska salladspionjären, Picadeli, få människor att tänka om.

– Vi kan inte förändra människors ekonomiska situation, men vi kan hjälpa till att förändra matvanor. Om man ser frukt och grönt som ett komplement så är det klart att det kan kännas dyrt och rimligt att dra ner på. Men faktum är att grönsakerna faktiskt borde utgöra nästan halva tallriken, så att byta ut köttet mot mer grönt sparar pengar. Lösningen är helt enkelt att låta grönsakerna vara huvudingrediens när vi lagar våra måltider, säger David von Laskowski, VD på Picadeli.

Världshälsoorganisationen, WHO, har etablerat ett rekommenderat intag av frukt och grönt på 400 gram per dag. Och den rekommendationen kommer med stora hälsofördelar: studier visar att den som får i sig den rekommenderade mängden frukt och grönt minskar risken för några av våra vanligaste och dödligaste sjukdomar, som diabetes och hjärtsjukdomar.

Enligt Picadelis undersökning äter, trots detta, så få som 1 av 6 svenskar enligt WHO:s rekommendationer – en alldeles för låg siffra. Ytterligare en insikt är att 18 procent väljer bort frukt och grönt när de handlar för att kapa kostnaderna.

Så, för att summera det hela. Menar vi verkligen att det går att äta bättre för mindre pengar, och samtidigt minska sin klimatpåverkan och förebygga några av vår tids största hälsohot – bara genom att ändra sin syn på frukt och grönt?

– Javisst! Men om vi vill främja en förändring av människors matvanor måste hela vår bransch anstränga sig maximalt för att underlätta. I våra salladsbarer plockar du bara ihop precis det du planerar att faktiskt äta, och vi har säkerställt att det är prisvärt, näringsrikt, hälsosamt och miljövänligt. Och naturligtvis riktigt gott, säger David von Laskowski.

Hälsa
Örebronyheter

Källa: Picadeli
Om undersökningen
Vegocracy Report baseras på en internationell undersökning av Kantar, ett globalt forskningsföretag med 25 000 anställda i 90 länder, på uppdrag av Picadeli. Undersökningen bestod av 10 000 intervjuer med män och kvinnor i åldrarna 18-65 år i sju länder:
Sverige, Finland, Tyskland, Belgien, Frankrike, Storbritannien och USA. Minst 1 000 intervjuer genomfördes i varje land. Intervjuerna genomfördes november 2021 – januari 2022. Nästa Vegocracy Report kommer att publiceras 20 mars 2024.

You must be logged in to post a comment Login