Här behövde svenskarna hjälp under semestern

By on 9 september, 2023
Arkivbild

8 500 gånger tvingades svenska resenärer söka hjälp hos SOS Internationals larmcentral under sommaren 2023. Sommaren 2023 kommer att bli ihågkommen för värmeböljor, skogsbränder och översvämningar.

Men det är inte det extrema vädret som har varit den största orsaken till att svenska resenärer valt att kontakta SOS Internationals larmcentral.

Juli är högsäsong för dålig mage

Den vanligast förekommande semestersjukdomen är maginfluensa som av samma orsak också kallas för ”turistmage.

– Vi ser många ärenden där resenärer drabbats av magsjuka under semesterresan söderut och om man inte behandlas i tid kan hela semestern bli förstörd. Vi rekommenderar att du alltid tar med dig numret till larmcentralen ringer så snart som möjligt för att får hjälp till rätt behandling under semesterresan. På så vis hinner en maginfektion inte utveckla sig mer än nödvändigt, säger Karin Tranberg, divisionsdirektör for Travelcare hos SOS International.

En annan vanligt förekommande skada under semesterresan är att råka vrida foten vid promenad i lösa sandaler eller badtofflor.

Juli är den sommarmånad då flest svenskar behöver hjälp i samband med sjukdom eller skada utomlands. 44% av alla ärenden under sommaren upprättades i juli och de flesta skador inträffade i vecka 28 – följt av vecka 29 och 30.

Spanien och de unga i topp

Spanien var det land som toppade listan gällande reseassistans från SOS International under sommaren 2023. Mer än var femte skada uppstod i det populära semesterlandet.

En titt på de skadelidande visar att barn mellan 0-9 år och unga 10-19 år är extra hårt drabbade av skador och sjukdomar – var tredje skada berör någon i dessa två åldersgrupper. 

Håll koll på försäkringarna innan avresa

Det är en bra idé att ha kolla på din reseförsäkring innan avresa. SOS International uppmanar alla att undersöka vilket reseskydd som ingår i hemförsäkringen eller att teckna en reseförsäkring för att komplettera Försäkringskassans blå EU-kort.

EU-kortet täcker exempelvis inte behandling på privat sjukhus/klinik eller en eventuell hemtransport som riskerar att bli kostsam om man tvingats bekosta den själv.

Här blev flest sjuka eller kom till skada:

  1. Spanien (21 %)
  2. Turkiet (15 %)
  3. Grekland (15 %)
  4. Cypern (8 %)
  5. USA (4 %)

Källa: SOS International, period: 1 juni – 21 augusti.

Sverige/Världen
Örebronyheter

Källa: SOS International

You must be logged in to post a comment Login