Hårdare regler mot bilmålvakter

By on 27 april, 2022
Arkivbild

För att bekämpa den organiserade brottsligheten föreslår regeringen i en proposition flera åtgärder mot bilmålvakter, enligt propositionen ska det bland annat gå att flytta fordon i fler fall än i dag och ägaren ska anses vara den som var registrerad ägare vid flyttningstidpunkten.

– Regeringen ska vända på varje sten för att stoppa den organiserade brottsligheten. Nu fortsätter vi försvåra för kriminella som använder målvakter för att bryta mot lagen, säger infrastrukturminister Tomas Eneroth.

En bilmålvakt är en person som är registrerad i vägtrafikregistret som ägare i stället för fordonets verklige ägare. Fordonsmålvakter används bland annat för att undkomma avgifter som hör till fordonet och även i till exempel organiserad brottslighet för att försvåra identifieringen av de inblandade.

I propositionen föreslår regeringen bland annat att regeringen ska kunna meddela föreskrifter som gör det möjligt för myndigheter att flytta fordon i fler fall än idag. Den som var registrerad ägare vid flyttningstidpunkten föreslås också betraktas som ägare enligt lagen. Det förenklar hanteringen för kommunerna eftersom det inte i efterhand går att ändra förutsättningarna för flytten genom att ändra i registret.

Det föreslås även att den som vill återfå ett fordon som har flyttats till en särskild uppställningsplats på grund av fordonsrelaterade skulder först måste betala samtliga dessa skulder. Uppställningstiden för ett flyttat fordon förkortas också i vissa fall.

Regeringen föreslår att lagändringarna träder i kraft den 1 januari 2023.

Sverige
Örebronyheter

Källa Regeringskansliet

You must be logged in to post a comment Login