Hemfärd har fått ny hemvist

By on 7 november, 2022
Skulptören Richard Brixels verk ”Hemfärd” har fått en ny hemvist längs Strandpromenaden i Askersund.
Bild: Askersunds kommun

I slutet av förra veckan flyttades skulptören Richard Brixels verk ”Hemfärd” från sin tidigare placering i Askersunds hamn och nu har fått en ny hemvist längs Strandpromenaden i Askersund, bara några meter från Alsens vatten.

Richard Brixels skulptur Hemfärd har stått i Askersunds hamn sedan 1996. Under förra året väcktes diskussionen att flytta verket efter att en servicebyggnad uppförts mellan skulpturen och vattnet. I april i år gav kultur- och tekniknämnden förvaltningen för kultur, evenemang och fritid i uppdrag att flytta konstverket från hamnen till strandparken, i närheten av Sjöängen.

– Nu har ”Hemfärd” kommit till en plats som passar bättre än tidigare med sin närhet till sjön. Jag är glad att vi nu i samförstånd har hittat den här lösningen, säger Staffan Korsgren (L), ordförande i kultur- och tekniknämnden.

Flytten och den nya placeringen har genomförts i samråd med stiftelsen Brixel Art Foundation. Hemfärd föreställer en råbock, ett slags fartyg som seglade på Vättern förr i tiden. Skulpturen är ett försök att fånga stunden när råbocken seglar i medvind över stormiga vatten, säkert hemåt mot den trygga hamnen med skeppare och besättning. Verket ska stå så att vinden blåser råbocken in mot Kulturhuset Sjöängen.

I januari kommer fler verk av Richard Brixel visas i konsthallen i Kulturhuset Sjöängen. Då blir det även ”officiell” återinvigning av Hemfärd i Strandparken. Vernissagedatum är satt till 14 januari.

Kutur | Askersund
Örebronyheter

Källa Askersunds kommun

You must be logged in to post a comment Login