IKEA lanserar Better Chicken-program – för ett mer hållbart jordbruk

By on 11 januari, 2018

IKEA Food Services AB lanserar nu ett Better Chicken-program, det första i raden av våra IKEA Food Better-program för ett mer hållbart jordbruk. Programmet innehåller en rad krav för en mer hållbar kycklingproduktion i leveranskedjan av livsmedel, utifrån djurvälfärd, folkhälsa och miljöpåverkan på gårdsnivå.

IKEA Food Services vill ha en positiv påverkan på människor, djur och miljö. IKEA Food har utvecklat Better-programmen för att uppfylla våra visioner om ett mer hållbart jordbruk avseende alla viktiga djur inom IKEA leveranskedjan för livsmedel.

Med Better Chicken-programmet har IKEA Food som mål att säkerställa att slaktkycklingar föds upp i enlighet med kriterier som främjar bättre djurvälfärd, som adekvat utrymme (max. 30 kg/m2), belysning, berikning och raser med förbättrad hälsa. Vidare ska man arbeta mot en ansvarsfull antibiotikaanvändning och ta itu med viktiga miljöfrågor som avskogning och gödselföroreningar. 

Kriterierna för Better Chicken-programmet ska implementeras i två steg beroende på genomförbarheten – deadline för vissa kriterier är år 2020 och fullständig efterlevnad av Better Chicken-programmet förväntas uppnås år 2025.

”Efter två års forskning och utveckling är jag väldigt glad över att vi nu kan presentera vårt Better Chicken-program, det första av våra hållbara jordbruksalternativ för lantbruksdjur, som visar vårt engagemang för att driva på förändringar inom livsmedelsindustrin”, säger Jacqueline Macalister, Health & Sustainability Manager, IKEA Food Services AB.

IKEA Food Better-programmenär globala och har tagits fram med hjälp av experter, ideella organisationer och leverantörer, och sätter upp minimikrav för inköp.Syftet är att inköpen av alla djur vi använder – kyckling, värphönor, gris, lax, kött- och mjölkdjur – år 2025 ska uppfylla dessa kriterier.

Lanseringen av IKEA Food Better-programmen är viktiga för vår ambition att erbjuda ett bredare sortiment av bra, hälsosam och god mat som köpts in på ett ansvarsfullt sätt och som kan säljas till priser som många människor har råd med.

Regionalt
Örebronyheter

You must be logged in to post a comment Login