Isak Danielson släpper albumet “Tomorrow Never Came”

Av på 9 mars, 2021

Kanske ligger magin i Isak Danielsons musik i dess förmåga att skapa samhörighet.

Den 23-årige svenske artisten har onekligen lyckats göra något som når ut till de som lyssnar. Han fångar dem och sätter ord på deras drömmar, rädslor och känslor, får dem att bli verkliga och levande, eftersom Isak själv känner samma känslor och vet hur man gör musik av dem. Hans vackra röst, på samma gång både stark och sårbar, känns som om den har kraften att stoppa tiden och världen runt den. Tillsammans med de vackra arrangemangen använder han den för att berätta känslosamma historier, där hjärtesorg delar strålkastarljus med hopp, gör dem till skimrande poplåtar som brinner av känsla och kraft.

Allteftersom hans musik har tagit sig ut i världen har den hittat en publik som numera tålmodigt bara väntar på att få lyfta in den i sina liv. Isak har över 2 miljoner lyssnare per månad på Spotify, och de finns över hela världen. De miljoner som lyssnar på Isak är mer än bara strö-lyssnare. Hans uppriktighet, den sårbarhet han visar i sin musik och hans återkommande teman – kärlek, identitet och ångest – gör intryck hos människor som de aldrig glömmer. Det skapar en hängivenhet och en stor samhörighet mellan Isak och hans lyssnare.

Med två fullängdare bakom sig, “Yours” från 2018 och “Remember To Remember Me” från 2020, öppnar han nu ett nytt kapitel i karriären med det nya albumet “Tomorrow Never Came”. Med sina sju låtar är det ett kortare album än de tidigare och mindre av ett “koncept-album”. Den här gången utgår inte låtarna från en specifik berättelse utan skildrar istället en del av de händelser som löper genom Isaks liv. En sorts ögonblicksbilder av minnen och känslor av sådant han upplevt, ett fönster in till Isak Danielsons värld. Isaks röst ramar in låtarna med en känslomässig intensitet som garanterat kommer att beröra alla de som väntar och lyssnar.

Vi har Isaks rastlöshet att tacka för albumets tillkomst. Sedan förra släppet har han velat fortsätta framåt, mot nästa nya mål. När det inte fanns någon naturlig röd tråd för albumet, började Isak plocka upp idéer från det som hände omkring honom. Några låtar på albumet har funnits med ett tag, sådana som han ångrat att han aldrig färdigställt och som fått nytt liv. Några är helt nya. Den springande punkten var den svepande, ”Feel My Love”, som sedan de resterande låtarna flödade fram ur.

Här finns också två covers, Jeremiah Lloyd Harmons “Almost Heaven” och Pommes “Ceux Qui Revent”, låtar som gjort starkt intryck på Isak under albumprocessen. 

På albumet märks också hur Isaks syn på omvärlden förändrats. Tidigare har hans texter till stor del handlat om förhållanden och kärleksrelationer. Den här gången har han lyft blicken utåt. Turbulensen under 2020 har haft en djup inverkan på hur Isak upplevt både sina egna och andras känslor. Det handlar fortfarande om kärlek, men också om humanism, mänsklighet och om en större förståelse för både människans skillnader och likheter.

”Jag känner att det handlar om att låta människor leva sina liv som de vill”, säger Isak, ”att få vara den man är, både till det yttre och det inre”. Kärlek är fortfarande ett tema som genomsyrar min musik, men kanske inte riktigt ur samma relationsperspektiv som tidigare. Jag är väldigt känslig, på gott och ont har jag så lätt att sätta mig in i andra människors känslor, känna medkänsla och dela deras upplevelser känslomässigt. När jag känner saker för andra människor och för saker som händer i världen, händer det såklart saker inom mig ”.

Ljudmässigt låter det också annorlunda jämfört med tidigare. Här omfamnar han ett nytt, mjukare sound; albumet domineras av fyllig ballad-pop, varje stycke är försiktigt ihopsytt med akustisk gitarr och piano. Det är en skiva som handlar mindre om ögonblick och refränger – istället flyter varje låt över i nästa, i harmoni med varandra. ”Den här plattan är väldigt akustisk, det är mer piano- och gitarr-ballader. Det var viktigt för mig att inte bara fokusera på vad som fångar en lyssnares uppmärksamhet under de första tio sekunderna, vad som funkar på radio och spellistor och så vidare. Jag ville verkligen fokusera på låten och vad den behövde, och hur jag kunde få den att låta så bra som möjligt”.

Isaks unika samhörighet med sina lyssnare inspirerade honom också att göra en klippbok om skivan, där de kan dyka djupare in i berättelserna bakom varje låt.

”När albumet var klart, t tänkte jag igenom vad det handlade om. Det kändes som en dagbok. Det var det jag ville illustrera med klippboken; hur jag kände och upplevde albumet. Jag har lagt med bilder med kommentarer från mina lyssnare och bilder på dem, Jag har skrivit om mina tankar och känslor kring att skapa ett nytt album, om pressen kring det, om ångesten och tankarna på att det inte är bra nog. Även om det här albumet kanske inte har en historia från början till slut, som mina tidigare – och nästa – album har, har varje låt en mening och en innebörd för mig. Klippboken var ett kul sätt för mig att berätta om allt det här.”

Isak har också gjort video till varje låt, vilket blir ytterligare ett sätt för lyssnaren att fördjupa sig i hans värld. För Isak har det känts viktigt att göra det här, eftersom han vill ge så mycket som möjligt till de som lyssnar. “Jag vill ge tillbaka lite av all den kärlek jag får på t ex sociala medier och youtube. Det gör mig verkligen inspirerad, och det är också det som fått mig att göra ett nytt album så pass tätt inpå det förra. Att ge dem något nytt”.

För Isak leder vägen alltid framåt – “Tomorrow Never Came” är ett nytt kapitel för honom, ytterligare ett steg på hans resa. Han är fast besluten fortsätta växa, att utvecklas och blomstra. “Jag tror att det är så livet fungerar, man växer och man förändras hela tiden”, säger Isak. ”Miley Cyrus sa något i en intervju jag såg: ” ‘Every night when I go to bed, I say goodbye to the person I was today and wake up somebody new tomorrow’”. Du lär dig hela tiden, samtidigt som du vill vara den bästa personen du kan vara, så att du kan inspireras, förändras och växa. Jag känner verkligen att jag är på väg ”.

Framtiden ser ljus ut för Isak Danielson – Tomorrow Never Came är ytterligare ett djärvt steg, en vacker, rörande skiva som visar att han är kapabel att skapa väldigt speciella ting.

Kultur
Örebronyheter

Källa: Clap Your Hands

Du måste logga in för att lämna kommentarer Logga in