ISSÄKERHETSRÅDET informerar

By on 11 januari, 2018

Isarna har i dagarna börjat lägga sig också i Mellansverige och Mälardalen, först på de små sjöarna och efter några dagar också på de något större. Många är det som längtar ut för att dra den första abborren eller att ta det första skridskoskäret. I och med detta vill Issäkerhetsrådet dela med sig av några viktiga råd till allmänheten i samband med visstelse på is.

  • Ingen is är riskfri. För alla sjöar finns det områden med tunnare is, till exempel vid utlopp och inlopp.
  • Isarna lägger sig inte samtidigt och överallt. Olika sjöar har olika tidtabell för isläggning.
  • Den första isen är svår att bedöma tjockleken på utan lämpligt redskap. Kommer det sen snö på isen blir det omöjligt. Kontrollera därför alltid isens tjocklek med en ispik, isborr eller isbill.
  • För att vistas på is rekommenderas en istjocklek på minst 10cm.
  • Har du god kunskap om is, rätt utrustning och sällskap kan du nyttja tunnare is men det är inget som rekommenderas för allmänheten.

Tre viktiga ledord i sammanhanget är Kunskap, Utrustning och Sällskap

Kunskap om isens egenskaper, typiskt svaga ställen och påverkan från väder och vind. Har du inte egen kunskap kan du få det genom de föreningar som är verksamma på is. Kontakter finner du på www.issäkerhet.se

Utrustning som rekommenderas är en ispik för att prova isens tjocklek/bärighet, isdubbar om du går igenom är en förutsättning för att haka dig fast i iskanten och försöka ta dig upp, räddningslina att kasta till den nödställde eller omvänt, flythjälp vilket kan vara en ryggsäck med vattentätt packat ombyte, en flytväst eller en flytoverall. Slutligen har det vid flera tillfällen visat sig avgörande att packa mobiltelefonen i ett vattentätt fodral för att möjliggöra ett tidigt larm till 112.

Sällskap är både trevligt och viktigt, kanske till och med livsavgörande, när man är på is. Går du igenom isen är chansen att du tar dig upp på egen hand mycket liten om du inte är stark, vältränad och har genomfört plurr övningar. Med sällskap som har utrustning, till exempel en livlina, är möjligheterna att komma upp ur vaken mycket större.

Regionalt
Örebronyheter

You must be logged in to post a comment Login