Jesper Tjäder åtta i Calgary

Av på 16 februari, 2020
Det var svårt med farten till hoppen i den lilla backen i Calgary, Kanada. Jesper Tjäder lyckades ta sig till final och där blev han åtta. Bild: Niklas Eriksson.

Jesper Tjäder ställde ned ett snyggt och kontrollerat första åk i slopestylefinalen i Calgary. Raildelen satt bra i båda åken, men det var en utmaning att få tillräckligt med fart till de ovanligt små tävlingshoppen.

Jesper Tjäder som var den ende svensken att kvala in till slopestylefinalen i Calgary kände redan på träningen imorse han inte skulle kunna göra det han ville i hoppdelen, då det var svårt att få tillräckligt med fart. Han fick anpassa sina åk utifrån det och slutade på en åttondeplats.

Jag är väl halvnöjd, men jag gjorde det jag kunde utifrån förutsättningarna i banan. Jag ville egentligen göra en 1440 i sista hoppet, men det gick inte på grund av farten. Rail-delen är jag ändå nöjd med, och att jag lyckades få ihop ett bra första åk där jag gjorde alla trick som jag hade planerat, säger Jesper Tjäder efter tävlingen.

Att vara en lätt åkare som Tjäder var inte en fördel idag. De som däremot lyckades hantera farten och ställa ner de bästa åken för dagen var schweiziske Andri Ragettli som hade en tight segerstrid med Colby Stevenson från USA. På tredjeplats blev det också amerikanskt genom Nicholas Goepper.

Oliwer Magnusson ytterst nära final
Oliwer Magnuson missade precis final med en niondeplats i kvalet, där endast de åtta första från varje heat gick vidare. Oscar Wester missade lite på första railet i båda sina kvalåk och blev tolva i sitt heat. Jennie-Lee Burmansson åkte riktigt bra i damernas kval och har definitivt steppat upp sin åkning efter skadeuppehållet, men konkurrensen var riktigt hård och hon slutade på en fin tionde plats. Henrik Harlaut tog en hård krasch under sista träningsdagen innan kvalet och bestämde sig därför att avstå från att tävla, men mår nu bra.

– Han är okej. Vi gjorde en säkerhetskoll, och det var inga symptom på något allvarligt, men vi ville ta det säkra före osäkra eftersom han slog i huvudet. Jennie Lee och Henrik kommer båda att vila från tävling nu inför X Games i Hafjell och vi andra åker till Åre för att träna och hämta ny energi innan världscupen Big Air i Tjeckien, berättar förbundskapten Niklas Eriksson.

Kinesisk dubbel på damsidan

I damernas freeski-final blev det kinesisk seger via amerikansk/kinesiska unga stjärnskottet Gu Ailing Eileen, som samma dygn även vunnit halpipe-finalen. Gu Ailing vann slopestylefinalen före kvalvinnaren Mathilde Gremaud från Schweiz och kanadensiska hemmaåkaren Magan Oldham.

Besvikelse för Mattsson i snowboardkvalet

Niklas Matsson som hade stora förhoppningar efter bra träningsåk i Calgary, fick ett snopet slut på sitt tävlande i kvalet där han inte fick till det.

– Ja, det var högst snopet skulle jag säga och extra jobbig motgång efter att det gått så bra på träning, och Niklas stortrivdes i coursen. Slitaget på coursen var stor då den sockriga snön inte höll ihop ordentligt, så det blev djupare socker och mer spår i kickarna för varje minut som gick. Det gjorde att åkarna med sent startnummer hade en klar nackdel eftersom de fick starta i en klart sämre course än de som startade tidigt, förklarar snowboardlandslaget förbundskapten Joakim Hammar.

Redan uppe på railsen hade Niklas lite problem med instabiliteter, men det som verkligen ledde till bottenresultatet var att han fastnade i spåren i kicken på andra hoppet, där planen var att göra den switch backside 1260 som suttit väldigt bra på träning. I och med att han inte tog sig till sista hoppet i något av sina kvalåk blev det en bottenpoäng, vilket var en extra stor besvikelse den här gången där förhoppningarna var stora.

Emil Granbom fortsätter att imponera i Europacupen

En roligare nyhet från helgen är att freeskiåkaren Emil Granbom, (Falu Snowpark) kom tvåa i Europacupen i Big Air. Han är nu ett resultat borta ifrån att vinna totalen, och därmed få en personlig spot till världscupen nästa år.

Resultat damer freeski
1. Gu Ailing Eileen, Kina, 89.18
2. Mathilde Gremaud, Schweiz, 87.13
3. Magan Oldham, Kanada, 80.70

Resultat herrar freeski
1. Andri Ragettli, Schweiz, 88.73
2. Colby Stevenson, USA, 88.60
3. Nicholas Goepper, USA, 82.05

8. Jesper Tjäder

Svenska tävlande freeski

Jennie-Lee Burmansson, Sälens IF

Henrik Harlaut, Åre SLK
​Oscar Wester, Freestyleskidåkarnas Förening
​Jesper Tjäder, Östersund Freestyle
​Oliwer Magnusson, Östersund Freestyle

Svenska tävlande snowboard

Niklas Mattsson, Leksand Snowboard & Freestyle Club

Sport | Skidor
Örebronyheter

Källa Svenska Skidförbundet

Du måste logga in för att lämna kommentarer Logga in