Kommuner larmar om flyktingmottagandet

By on 22 december, 2016

Var fjärde lokal toppolitiker anser att deras kommun inte klarar kvaliteten och integrationen i flyktingmottagandet, och många vill därför att det statliga ansvaret för de nyanlända förlängs från dagens två år. Det visar Dagens Samhälles enkät till Sveriges kommuner.

Dagens Samhälle har frågat alla Sveriges kommunstyrelsers ordförande hur de ser på sin kommuns mottagande av flyktingar. Svaren visar att:

  • 26 procent anser att kommunen inte klarar att hålla en bra kvalitet på mottagandet.
  • 74 procent anser att kommunen klarar av mottagandet.

På frågan om vilken statlig åtgärd som skulle betyda mest att underlätta mottagandet är beskedet tydligt. Nästan en tredjedel – 29 procent – av de svarande önskar att det statliga ansvaret för etableringen av nyanlända förlängs. Dagens två år anses inte räcka till, och det finns en utbredd oro för att kommunernas kostnader för försörjningsstöd ska öka.

– Vi börjar få över fler och fler med uppehållstillstånd till vårt försörjningsstöd. Det är helt att omöjlligt att klara en etableringstid på två år för lågutbildade och analfabeter, här måste staten ta ett större ansvar, säger Roland Åkesson (C) i Mönsterås.

– Staten måste ta ansvar för längre tid. Uppemot fem år kan behövas, anser Sara Rudolfsson (S) i Olofström.

Bland S-toppar vill hela 35 procent helst se ett förlängt statligt ansvar.

Staten har i dag ansvar för de nyanlända under de två år som de har en så kallad etableringsplan. Arbetsförmedlingen ska förbereda dem för arbete eller studier, och under den här perioden får de bidrag från Försäkringskassan. I praktiken är det dock endast en tredjedel som 90 dagar efter etableringstiden jobbar eller studerar.

Regionalt
Örebronyheter

You must be logged in to post a comment Login