Kraftig minskning av omkomna genom drunkning under mars 2017

By on 10 april, 2017

Svenska Livräddningssällskapets, SLS, preliminära sammanställning över omkomna visar att 5 personer omkom genom drunkning under mars i år jämfört med 11 personer under mars 2016.

Under årets tre första månader har totalt 17 personer drunknat, jämfört med 27 under samma period förra året. Noterbart är att den första fritidsbåtsolyckan inträffat. Detta i en period då Sveriges geografiska förutsättningar ser ut som så att båtsäsongen börjar söder över medan isaktiviteter gör sig gällande i de norra delarna.

2017 mars 2016
1 Is 5
0 Bad 1
1 Fritidsbåt 1
3 Övriga 4
5 Totalt 11

Öppet vatten, våren är här. Fritidsbåtar och kanoter i Svenska farvatten!
Isen har släppt i södra Sveriges inland samt vid stora delar av östersjö kusten. I och med det börjar fritidsbåtssäsongen för mindre båtar och kanoter. Trots det fina vädret och stundom varma lufttemperaturer är vattnet sällan varmare än fyra grader.

En rekommendation från Svenska Livräddningssällskapet är att ”svettas in våren” med varma kläder och att alltid bära flytväst som yttersta plagg i båten eller kanoten. Stor skillnad om olyckan är framme är möjligheten till snabb undsättning, då det kalla vattnet snabbt leder till nedkylning(hypotermi). Sällskap och möjlighet att få i väg ett snabbt larm från olycksplatsen är faktorer som ytterligare förbättrar chanserna till vård och överlevnad.

Symptom, från mild till svår hypotermi Behandling
Huttrar, klumpighet, tappa känsel och kontroll i händer/fötter Ta personen till värme och skydd, byt till torra kläder, ge varm söt dryck, fysisk aktivering, stanna i värme flera timmar.
Huttrar, klumpighet, tappa känsel och kontroll i händer/fötter. Samt sluddrigt tal, nedsatt omdöme, inåtvändhet Agera om möjligt innan detta inträder Ta personen till värme och skydd, byt till torra kläder, ge varm söt dryck, fysisk aktivitet, stanna i värme flera timmar. Kontrollera att personen gör rätt saker
Slutar huttra, muskelstelhet Ring 112. Ta personen ur vattnet. Hantera mycket varsamt med absolut minimal rörelse. Lägg på isolerande underlag. Täck med filtar/kläder/sovsäck.
Medvetslös, död Ring 112. Personen kan ännu vara vid liv. Undersök svag puls och andning (under 2 minuter). Om nödvändigt HLR.

Källa: Svenska Kanotförbundet

Flytvästanalys kopplat till antalet omkomna i fritidsbåtsolyckor 2016.
Statistiken från 2016 säger att 25 personer omkom tillföljd av drunkning i samband med fritidsbåtsolyckor. 20 stycken av dessa var vid olyckstillfället ensamma och 21 personer saknade flytväst. Efter en genomlysning av samtliga fall skulle uppskattningsvis hälften av dessa överlevt med någon typ av flytväst. Noterbart är att fem personer drunknade till och med maj, och tre stycken i början av juni i Sveriges norra regioner. Sex personer omkom från och med september.

Totalt ger det 14 personer som befunnit sig i mycket kallt vatten där man kan misstänka att det inneburit negativa förutsättningar för möjligheterna att ta sig i säkerhet. Kombinationen, mycket kallt vatten och frånvaro av flytväst är förödande!

Flytvästanalys utförd av: Svenska Livräddningssällskapet tillsammans med Transportstyrelsen/ Sjösäkerhetsrådet samt läkare specialiserad på bland annat hjärtsjukdomar och naval medicin.

Kortfattad beskrivning av drunkningsolyckor under mars 2017

1/3 Hav, övrigt Stockholm, AB-län
Räddningstjänsten i Stockholm fick larm om att en förbipasserande person sett en livlös person i vattnet utanför Djurgården. Räddningstjänst larmades till caféet Kruthuset på Hundudden utanför Djurgården. En bit bort, längs strandkanten, påbörjades räddningsinsatsen med polis, räddningstjänst och ambulans närvarande. Räddningsdykare dök efter kroppen strax nedanför en klippa. När kroppen drogs upp konstaterades den vara avliden. Det finns inga misstankar om brott, nu ska kroppen obduceras. Anhöriga ska ha larmat efter en middag på tisdagskvällen.

12/3, Bäck, övrigt Hallsberg, Örebro T-län
En 58-årig man hittades i Puttlabäcken i Hallsberg . SOS Alarm larmade räddningstjänsten som också fick dra upp en person ur ett vattenfyllt dike vid Västra Tvärgatan i Hallsberg. Man ska ha gjort hjärt- och lungräddning men Polisen bekräftar att mannens liv inte gick att rädda. Polisen misstänker inget brott i samband med händelsen. Mannen var på väg hem från bekanta på cykel när han hamnade nere i ån. Cykeln hittades också på platsen. Mannens anhöriga är underrättade.

22/3, Hav, hamn, övrigt Göteborg O-län
Räddningstjänsten fick larm om att en livlös kropp hittats i vattnet i närheten av Tysklandsterminalen i Göteborg.

Såväl räddningstjänst, polis och ambulans är larmade till platsen.– Räddningstjänsten arbetar med hjälp av en båt från Kustbevakningen. Dessutom ska en helikopter vara på plats i sökandet, berättar polisens presstalesman i Region Väst.

Lite senare har han uppdaterad information om att en kropp har hittats. Polisen har inga misstankar om brott i nuläget.

26/3 å, is, fordon Boden I19, Brännberg, Alån, Bd län,
Bandvagnsföraren som omkom i en olycka under en anfallsövning utanför Boden på söndagskvällen satt fast och kunde inte räddas när fordonet gick genom isen. Under dagen blir det en minnesstund för den 23-årige föraren. Fordonet, en bärgningsbandvagn 90, gick igenom isen i ett grunt område i Alån, som förser Alträsket med vatten.

Olyckan inträffade vid 22.30-tiden på söndagskvällen när militärfordonet som var ute på en övning. Till en början uppgavs att bandvagnen navigerat fel. Vid 23.30-tiden hade räddningstjänst, ytbärgare och polis nått fram till olycksplatsen. En en av dem som befann sig i bandvagnen hade själv kunnat ta sig upp och fördes då från platsen av militär personal i bandvagnar.

Även tre personer som gjorde ett räddningsförsök blev kraftigt nedkylda, skriver polisen på sin hemsida. Vid olyckstillfället var det två personer i bandvagnen, som deltog i en anfallsövning, bandvagnschefen och föraren. Vagnchefen lyckades ta sig ur fordonet när det gick igenom isen. Flera personer gjorde räddningsinsatser och blev själva kraftigt nedkylda efter heroiska försök att rädda föraren.

31/3 damm, fritidsbåt, fiske Vetlanda, Brunnhultsdammen G-län
15.19 larmade SOS om en misstänkt drunkningsolycka vid Brunnshultadammen nordöst om Vetlanda. En tom båt hade då upptäckts på sjön. En anhörig ska ha hört av sig till polisen och meddelat att båten tillhör familjen och att mannen i familjen varit ute under torsdagskvällen för att kontrollera fiskeredskap. Räddningstjänsten har under eftermiddagen och kvällen sökt i vattnet med hjälp av båtar och dykare. Polisen har också skickat en patrull till platsen.

Strax före halv fem på eftermiddagen ska även helikopter ha kallats in för att delta i sökningen. Vid 20-tiden på kvällen hade mannen fortfarande inte hittats. Ärendet kommer så småningom lämnas över till polisen, som försökt ta reda på var den försvunna mannens mobiltelefon befinner sig.

 

* Statistiken bygger på data hämtad från flera olika källor: mediers rapportering, rapporter från våra egna lokala och regionala förbund, samt att uppgifterna kontrolleras med polis och räddningstjänst. Statistikens stäms regelbundet av mot olika officiella källor, exempelvis MSBs IDA-databas över räddningsinsatser, Socialstyrelsens dödsorsaksregister och Transportstyrelsens statistik över fritidsbåtsolyckor. Statistiken sammanställs varje månad och i januari varje år görs en årssammanställning.Sammanställningen redovisar omkomna genom drunkning i Sverige samt drunknade svenska medborgare utomlands – exklusive suicid. 

Regionalt
Örebronyheter

You must be logged in to post a comment Login