Krav på utredning om polisvåld efter sammandrabbning i Bulgarien

Av på 26 juli, 2013

I tisdags natt drabbade polis och demonstranter samman i Bulgariens huvudstad efter 40 dagars fredliga protester med krav på regeringens avgång. Sammandrabbningarna i Sofia bröt ut då parlamentet blockerades i protest mot den budget som nu behandlas. 17 skadades och många fördes till sjukhus. Human Rights Watch kräver nu att polisinsatsen utreds.

Oroligheterna började efter att demonstranterna hade blockerat utgångarna från den avspärrning som satts upp kring parlamentet i och med protesterna. Polisen försökte då eskortera ut politikerna i en buss genom protesthavet, våldsamheter utbröt då polisen började skingra demonstranterna som satt sig på marken framför bussen.

Ett tjugotal personer fördes till sjukhus för bland annat hjärnskakning och brutna revben och efter rapporter om polisvåld uppmanar nu Human Rights Watch till att händelsen utreds. ”De oroande rapporterna att polisen slog demonstranter och journalister bör utredas”, säger Lydia Gall från HRW i ett pressmeddelande. Simona Kostadinova, en journalist som bevakar demonstrationerna, tror att 40 dagars protester utan resultat har gjort demonstranterna nervösa.

– Vissa säger att poliserna var onödigt aggressiva, andra att det var demonstranterna. Jag tror att de som är skyldiga för blodspillet är politikerna på bussen, säger hon till Feministiskt Perspektiv.

– Polisen är också nervös. De arbetar övertid. Klockan tre den natten träffade jag en polis som arbetat från sex på morgonen.

Örebronyheter

Du måste logga in för att lämna kommentarer Logga in