Låga priser styr inköpen när studenterna handlar mat

By on 8 november, 2022
Foto: Mecenat

Vikten av rabatter och erbjudanden märks tydligt när studenterna ska handla mat. Det visar resultaten i vår senaste Mecenat Insights. Nästan hälften av studentgruppen söker sig till lågpriskedjorna i takt med att priserna stiger och ännu fler använder rabatter och tillfälliga kampanjer när de handlar. Det och en hel del annat finns att utläsa ur vår senaste undersökning om studenternas matinköp.

Alla behöver handla mat och det finns ett brett utbud av olika aktörer. En undersökning om mat kan därför ge en mer allmängiltig bild kring hur vi agerar när tiderna blir sämre. Och studenterna hanterar det som många andra som har en ganska stram budget att förhålla sig till, genom att bli ännu mer prismedvetna och mer aktivt leta efter rabatter och erbjudanden.

I vår senaste Mecenat Insights uppger nästan hälften av studenterna, 49 procent, att de oftare söker sig till en lågprisbutik nu än vad de gjorde tidigare. Ännu högre, hela 70 procent, svarar att de oftare utnyttjar rabatter och erbjudanden när de handlar.

Topplistan över varor som de helst vill ha studentrabatt på är inte helt oväntat de lite dyrare inköpen, inte minst de som blivit dyra på senare tid. Frukt & grönt, ost och chark-produkter toppar listan. Det som däremot fallit tillbaka jämfört med tidigare undersökningar är ekologiska produkter. En kvalificerad gissning är för att de ekologiska produkterna generellt har ett högre prisläge och behöver de hålla nere kostnaderna för matinköp så verkar de prioriteras ner till förmån för billigare produkter.

Bekvämligheten har också fått stå tillbaka för att i stället få lägre priser. När de väljer livsmedelsaffär är det inte längre den närmaste som är förstavalet utan de är beredda på att gå en omväg för att handla i en butik med lägre priser.

De stora livsmedelskedjorna behåller annars greppet om de svenska studenterna. ICA, Willys och Coop, är i toppen av listan tätt följda av Hemköp.

Näthandeln ligger kvar på ganska låga nivåer i studentgruppen, även om de som testat enstaka gånger har ökat jämfört med vår senaste undersökning i våras. Topplistan för e-handelsleverantörer ser också lite annorlunda ut än den för butikshandel. Bland annat placerar sig Matsmart och Hello Fresh högt på listan.

Sammantaget kan man se ett tydligt förändrat beteende i studentgruppen på bara några månader. Jämfört med vår senaste undersökning på temat mat från i våras, har det blivit väsentligt viktigare att hitta låga priser och rabatter när de ska handla.

Undersökningen besvarades av 2 663 studenter. Mottagarna är slumpmässigt utvalda bland Mecenats användare och därefter är resultatet viktat på kön och ålder mot den samlade svenska studentpopulationen.

Ekonomi | Sverige
Örebronyheter

Källa: Mecenat

You must be logged in to post a comment Login