Länstrafiken officiell samarbetspartner till OpenArt

By on 17 juni, 2022
Bild: Länstrafiken

Den 18 juni invigs konstutställningen OpenArt i Örebro, det är en populär konstutställning som både lockar örebroare, länsbor och turister till staden. Den kostnadsfria konstutställningen bjuder på samtidskonst utomhus, inomhus och detta år även under resan med Länstrafiken.

I samband med årets OpenArt utställning tar flera av årets konstverk plats i kollektivtrafiken. Bland annat kommer ett av årets konstverk, skapat av konstnären Amara Por Dios, att synas på utsidan av en stadsbuss i Örebro. Det kommer även att finnas konstverk på flera andra platser i kollektivtrafiken. Till exempel har konstnären Lisa Larsdotter Peterson omvandlat busshållplatsen vid Slottet på Järntorget till ett konstverk. 

– Länstrafiken går in i samarbetet med målet att de planerade aktiviteterna och marknadsföringen som Länstrafikens varumärke får, ska bidra till ett ökat resande med kollektivtrafik. Vi vill stärka varumärkets position som en samhällsviktig aktör för hållbara resor. Vår förhoppning är också att bidra till en ökad trivsel och glädje bland resenärer som får uppleva och möta konst under sin resa med oss, säger Fredrik Eliasson, kollektivtrafikchef på Länstrafiken.

Barn får skapa egen konst med OpenArt-konstnär

Inuti länets stads- och regionbussar kommer resenärer även att mötas av färgglada konstverk målade av barn- och unga runtom i Örebro län. Det är bilder som målats i några av länets förskolor- och skolor under våren. Bakom arrangemanget står OpenArt, Örebro kommun, Länstrafiken, Rädda barnen och IKEA i samarbete.

Den 21 och 22 juli är alla barn dessutom välkomna att måla tillsammans med konstnären Amara Por Dios. Det blir två workshoptillfällen i OpenArts lokaler på Järntorget i Örebro. Konstverken kommer sedan att synas i Länstrafikens rullande galleri.

– Amaras konst är färgstark och uttrycksfull. Jag hoppas att många barn får chans att skapa tillsammans med henne och att det ger inspiration och skaparglädje för framtiden. Alla barn och unga i länet har rätt att skapa, uppleva konst och möta professionella konstnärer, det är en del av mitt uppdrag att arbeta för det, säger Ulrika Stigbäck, utvecklingsledare bild och form hos Region Örebro län, som finansierar workshopparna med Amara Por Dios.

Möjlighet att resa med Närtrafik till Kvarntorpshögen i Kumla

Under perioden 18 juni – 4 september är det även möjligt att resa med Närtrafik från Kumla resecentrum till Kvarntorpshögen. Vid Kvarntorpshögen, även kallad ”Konst på hög” finns denna sommar ett konstverk som hör till årets OpenArt utställning.

Fritidsgårdar i hela länet får möjligheten att boka kostnadsfria gruppresor till OpenArt

Länstrafiken erbjuder även kostnadsfria resor till OpenArt med kollektivtrafik. Erbjudandet gäller specifikt gruppresor som bokas under perioden 18 juni – 14 augusti. Erbjudandet syftar till att öka möjligheten för barn- och unga att uppleva konst och kultur oavsett vart de bor i länet, eller vilka olika förutsättningar de har. Erbjudandet och instruktioner skickas ut via mejl till fritidsgårdar som sedan anmäler sitt intresse till Länstrafikens Kundservice.

Kultur | Örebro
Örebronyheter

Källa Länstrafiken

You must be logged in to post a comment Login