Lär dig mer om Stråssa gruva och Lovisagruvan

By on 16 september, 2023
Foto: LindeKultur

En gammal gick i graven men en ny kom i stället: Lördag och söndag 23-24 september ska du ta dig till Navet i Stråssa. Som en del i Bergslagens historiedagar kommer du där att kunna lära dig mer om Stråssa gruva som var i drift från 1500-talet till 1923. Då stängdes gruvan för gott. Trodde man.

Men 1959 startade man på nytt gruvdriften i Stråssa och satsade 1,5 miljard i dagens penningvärde. En ny anläggning med sovrings-, anriknings- och kulsinterverk m.m. byggdes som förädlade den 35-procentiga järnmalmen till små kulor. Denna kulsinter var efterfrågad av specialstålverk både inom och utom landet. Under jord fick man Europas modernaste järngruva.

Men säg den lycka som varar. Konkurrens utifrån och stålkris hemma medförde flera förlustår. SSAB tog över och lade ned gruvan 1981-83. Tio år med turistgruva och sedan försäljning av exklusivt bordsvatten (som visade sig inte vara så bra) var det som avslutade gruvverksamheten i Stråssa.

Men inte helt. Sedan 1995 bryter man bly, zink m.m. i Lovisagruvan som ligger ett par kilometer söder om Stråssa.

Utställning i föreningshuset Navet

Om allt detta kan du få veta mera när du besöker byföreningens utställning om bergshantering och järnframställning i allmänhet och om Stråssa gruva under 500 år i synnerhet. Den finns i byns föreningshus Navet (ingång A) och är öppen kl. 10-16 både lördagen och söndagen. Fri entré. Där finns även ett omfattande byarkiv under uppbyggnad. Där kan intresserade botanisera bland foton och berättelser som speglar byns nutida historia de senaste hundra åren. En guldgruva för dig med rötter i byn.

Film om Lovisagruvan

Lovisagruvan presenteras genom en film av dokumentärfilmaren Ove Ringvall, Stråssa. Den visas kl. 13 båda dagarna i Navet (ingång B). Entré 50 kr, barn under 15 år gratis Efter filmen berättar gruvingenjören Pontus Bood mer om gruvan i dag och i morgon. Utanför kan du beskåda en modern svensktillverkad underjordstruck som används i Lovisagruvan.

Gunilla Didriksson presenterar sin nya bok

På lördagen är författaren, släkt- och hembygdsforskaren Gunilla Didriksson på plats i Navet. Hon har fördjupat sig i de närliggande bergslagernas historia och presenterar sin senaste bok som handlar om smeder, hammare och bruk. Hon har tidigare kartlagt och beskrivit gruvorna och hyttorna i denna del av länet.

Se mer av Stråssa på egen hand

För dig som vill se mer av Stråssa än bara Navet finns mer att besöka bl.a. Mulldammen där du kan njuta av den milsvida utsikten, resterna av Nederhyttans masugn som upphörde att producera tackjärn 1780 och Östergruvans vattenfyllda dagbrott. En folder med karta och vägbeskrivning finns att få gratis i Navet båda dagarna kl 10-16.

Föreningshuset Navet som ligger mitt i byn har adressen Ramsbergsvägen 2. Lätt att hitta. Du kan inte missa. Följ skyltningen. Där kan du även köpa fika eller en sopplunch samt Bergslagsflaggan i olika utföranden och en specialdesignad väggkalender m.m.

Kultur | Stråssa
Örebronyheter

Källa: LindeKultur

You must be logged in to post a comment Login