Lava rinner ner i havet på Kanarieöarna

Av på 21 september, 2021
Arkivbild

Kanarieöarnas president uppger att cirka 5 000 personer har evakuerats men att ytterligare evakueringar inte planeras eftersom lava rinner ner i havet.

Kanarieöarnas president, Ángel Víctor Torres, gläds åt det faktum att vulkanutbrottet på La Palma inte har orsakat några personskador och lovade ekonomiskt stöd för de materiella skador som åsamkats.

Tillsammans med Spaniens premiärminister Pedro Sánchez och ordföranden för La Palma Cabildo, Mariano Zapata, höll han en presskonferens under söndagen. Samtliga betonade samordningen mellan de olika förvaltningarna, de förebyggande insatserna och den information som ges till allmänheten.

Under söndagskvällens presskonferens sade Kanarieöarnas president, Ángel Víctor Torres, att vulkanutbrottet i Cumbre Vieja-området på La Palma har krävt evakueringen av cirka 5000 personer men att man inte räknar med fler evakueringar och att myndigheterna kommer att koncentrera sig på att ersätta de som har drabbats av materiella skador. ”Lyckligtvis har inga personskador registrerats”, tillade han.

Torres flög till La Palma under söndag kvällen för att delta i mötena med PEVOLCA (Scientific Committee and Steering Committee of the Volcano Risk Prevention Plan). Båda mötena hölls i La Palma Cabildo, där Spaniens premiärminister även deltog.

Den kanariska presidenten åtföljdes av regionens minister för offentlig förvaltning, rättvisa och säkerhet, Julio Pérez, och han välkomnade det faktum att utbrottet inte hade orsakat några personskador även om de materiella skadorna ger anledning till oro. Han betonade att man skulle göra allt för att minimera skadorna.

Torres tackade Pedro Sánchez för att han ändrade sitt schema för att flyga akut till La Palma. Regionspresidenten betonade det arbete som alla institutioner utfört för att öka allmänhetens medvetenhet och hålla den informerad under veckorna före vulkanutbrottet och under dagens söndag. Han välkomnade det faktum att utbrottet inträffade i ett icke-befolkat område på ön. Han förklarade att cirka 5 000 personer har evakuerats hittills, men att ytterligare evakueringar inte planeras.

Torres upprepade uppgifter från teknisk personal och sade att uppskattningsvis 17-20 miljoner kubikmeter lava hade genererats av utbrottet. Han betonade att öns flygplats ”är öppen och säker”.

Torres deltog i presskonferensen tillsammans med Pedro Sánchez och ordföranden för La Palma Cabildo. Sánchez betonade att befolkningens säkerhet var garanterad och underströk både samarbetet mellan de tre förvaltningarna och det arbete som utförts inför utbrottet. Han hänvisade också till det stöd som staten kommer att erbjuda dem som drabbas av utbrottet.

Vid söndagens möte betonade PEVOLCA att utbrottet på La Palma inte orsakade några personskador tack vare samordningen av räddningsgrupperna och evakueringen har varit en säkerhetsåtgärd. Fokus riktas nu mot hur lavinflödet kan komma att röra sig ner mot havet och mot eventuella skogsbränder som kan utlösas.

Allmänheten uppmanas att hålla sig borta från lavaströmmarna och PEVOLCA har rekommenderat att man inrättar en 2 km lång zon runt utsläppspunkterna för att minimera risken för skada.

Enligt Tolouse VAAC kan lavatemperaturen på ytan uppgå till 1075ºC, den vulkaniska askan beräknas nå 1500 meters höjd och gaserna 3000 meter. PEVOLCA rapporterade att utbrottets början sammanföll med ett skalv som registrerades av de seismiska övervakningsstationerna. En minskning av den seismiska aktiviteten har noterats, även om vissa jordbävningar av låg magnitud fortsätter.

Bland de åtgärder som vidtagits till följd av utbrottet, har utbildningsdepartementet på Kanarieöarna beslutat att stänga alla skolor i El Paso, Los Llanos de Aridane och Tazacorte. Öns nätverk av vandringsleder och stigar har stängts, liksom skogsstigarna genom Fuencaliente, El Paso, Los Llanos de Aridane och Villa de Mazo samt flera rekreationsområden. Även flera bilvägar har stängts av. Under söndag kvällen reste bland annat arméns krisgrupp, brandmän från Gran Canaria samt polis till La Palma för att ansluta sig till de brandmän som redan finns på plats.

Världen
Örebronyheter

Källa EHRENBERG SØRENSEN Kommunikation

Du måste logga in för att lämna kommentarer Logga in