Livsmedelshandlarna lanserar ny folkrörelse för tryggare matbutiker

By on 21 april, 2017

Eftersom brott blivit vardagsmat i butikerna startar nu Livsmedelshandlarna initiativet Tryggare Matbutiker för att vända utvecklingen.

Tyvärr finns det en stor och ökande grupp som utnyttjar butiksmiljön för att stjäla, råna, hota och trakassera. De har lärt sig att de kan begå dessa brott utan någon större risk för konsekvenser. Polis, åklagare och domstolar har av olika skäl valt att prioritera bort det vi kallar vardagsbrott, säger Pär Bygdeson, vd Livsmedelshandlarna.

Återskapa rättsväsendet
Livsmedelshandlarna vill vända denna utveckling och arbeta för öppna, trygga och välkomnande butiker.

– För att detta ska bli verklighet måste vi återskapa ett rättsväsende som anser att alla brott ska beivras. Vi vill att polis och åklagare ska ta vardagsbrotten på allvar. Brotten är alldeles för många och sker alldeles för ofta för att ignoreras, säger han.

Anpassa lagar och domar
Han menar att lagar och domar måste anpassas efter de förutsättningar som finns idag och som är annorlunda nu jämfört med när lagarna skrevs.

Detta arbete måste ske tillsammans med handlare, politiker, poliser och inte minst alla kunder som handlar mat och vill kunna göra det i en öppen och inspirerande butiksmiljö, säger Pär Bygdeson.

Målet med Tryggare Matbutiker
Med Tryggare Matbutiker hoppas Livsmedelshandlarna att en folkrörelse ska ta fart för att skapa butiker där kunder, anställda och handlare kan arbeta i utan att behöva utsättas för stölder, hot, skadegörelse och trakasserier.

Oavsett om du jobbar eller handlar i butik eller är politiker, beslutsfattare eller jobbar inom polisen eller rättsväsendet kan du hjälpa till genom att följa och delta i vårt initiativ Tryggare Matbutiker.

Berätta din egen historia
Har du en egen historia att dela med dig av? Gå in på hemsidan www.tryggarematbutiker.nu för instruktioner. För kontinuerlig uppdatering följ initiativet på Facebook/tryggarematbutiker och @TryggMatbutiker på Twitter.

Regionalt
Örebronyheter

You must be logged in to post a comment Login