Lokalt | Eco Örebro kvar i högsta serien Basketligan utan kval

Av på 15 mars, 2015

Förbundsstyrelsen i Svenska Basketbollförbundet fastställde vid sitt möte igår, Tävlingsutskottets (TU) rekommendation avseende vilka lag i Superettan som uppfyller de ekonomiska och organisatoriska kraven för kvalspel till Basketligan.

Inget kvalspel med lag från Superettan denna säsong, vilket innebär att Eco Örebro ligger kvar i högsta serien Basketligan utan att kvala!

De sportsliga kraven är som bekant att endast de två högst placerade lagen kan komma i fråga.

Även om Superettan Dam inte är färdigspelad kan TU redan nu fastslå att inget av de aktuella lagen uppfyller de ekonomiska och organisatoriska kraven för spel i Basketligan Dam kommande säsong.

Med anledning därav kan Kvalserien Basketligan Dam inledas redan helgen 21-22 mars där 08 Stockholm HR, Akropol BBK, IK Eos och Solna Vikings i en dubbelserie gör upp om två platser i nästa års Basketliga Dam.

I Superettan Herr är granskningen inte helt avslutad ännu, men endast Malbas från Malmö har fått godkänt för kvalspel till Basketligan Herr, under förutsättning att de tar en av de två första platserna i Superettan Herr.

Då Basketligan Herr består av 11 lag denna säsong, men antalet platser är 12 kan Malbas gå upp utan kval om de klarar TU:s slutgranskning. Detta innebär att det inte kommer att spelas någon Fortsättningsserie i Basketligan Herr och säsongen därmed tar slut för EcoÖrebro, Jämtland Basket och Umeå BSKT i samband med att grundserien färdigspelas idag.

De förutsättningar man går in i när man anmäler sig till en förbundsserie är kopplad till det sportsliga, organisatoriska och ekonomiska. Är det inget värde att vinna då? Jo visst, men det gäller att ha organisation och ekonomi också.

Definitivt besked om vilka lag som godkänts för spel i Basketligan nästa säsong kommer att lämnas i början av maj.

”Det är glädjande att många föreningar har ambition och vilja att spela i våra högsta serier men det tar tid att bygga upp ekonomi och organisation för detta. Det finns för många exempel från både vår egen och andra idrotter, där hjärtat sprungit fortare än hjärnan och när verkligheten till slut hunnit ikapp har skadan redan skedd. Vi tycker dock att vår dialog med föreningarna i Superettan varit konstruktiv och de föreningar som inte fått vårt gröna ljus i år vet vad de behöver göra till nästa säsong. Jag måste säga att jag är imponerad över den insikt och medvetenhet som finns hos föreningarna i Superettan på både dam- och herrsidan”, säger Mats Carlson, ordförande i SBBF:s Tävlingsutskott.

Basket
Örebronyheter

Du måste logga in för att lämna kommentarer Logga in