LRF Örebro och LRF Södermanland antar fossilfri-utmaningen om 5050 till 2020

By on 16 juni, 2017
Jakob Andersson på Sjökumla gård har kört på 50 procent svensk tallolja sedan årsskiftet:
- Det var väldigt lätt att börja och jag vill absolut gå vidare och bli helt fossilfri, men med nuvarande skattesystem har jag inte ekonomi till det.

LRF Östergötland har antagit som mål att 50 procent av deras företagsmedlemmar ska köra sina traktorer på 50 procent fossilfria drivmedel senast år 2020. Fossilfritt Sverige skickar nu en budkavle till alla LRF:s regioner att följa efter. Den 19 juni 2017 kommer både LRF Örebro och LRF Södermanland att skriva på.

– Det finns ett stort engagemang hos jordbrukare i klimatfrågan som ofta inte kommer fram i debatten. Med satsningen på fossilfria traktorer visar LRF Östergötland vägen och vi hoppas att flera regionförbund följer efter, säger Svante Axelsson, nationell samordnare för Fossilfritt Sverige.

Lanseringen av utmaningen skedde på LRF Östergötlands ordförande Peter Borrings gård i Södra Karleby. Peter Borring var själv den första att skriva under utmaningen och hoppas nu att många av medlemmarna kommer göra likadant.

– Svenskt lantbruk är idag beroende av importerad diesel. För oss är det en strategisk fråga att göra oss oberoende av detta, minska sårbarheten och stärka den svenska sysselsättningen. Genom detta initiativ vill vi sätta igång och visa att vi är beredda att göra vad vi kan klara av under rådande ekonomiska omständigheter. Resten är upp till politik och samhälle att möjliggöra, säger Peter Borring.

Program för den 19 juni 2017
Ca 09.00
Start Katrineholms järnvägsstation
09.20
Första besöket är på gården Abbotnäs, utanför Flodafors, Katrineholm. Här odlar man raps, den svenska grödan, som spås bli den nya stora råvaran för det förnybara drivmedlet HVO, istället för den omstridda palmoljan. Här tar ägaren Christin Larsson emot och hälsar välkommen. På plats på gården finns också Margareta Malmqvist, regionordförande för LRF Södermanland, som kommer att informera om varför de nu antagit LRF Östergötlands utmaning om 50-50 till 2020. Här passar vi också på att ta förmiddagsfika.
ca 10.20
Avresa till Örebro län.
Ca 11.45
Anländer till Håkan Wahlstedt och Hidinge gård, Fjugesta. Gården är en av de gårdar som ingår i LRF:s Framtidsföretag och gården ingår även i nätverket Odling i balans. Hidinge gård kör idag på förnybara drivmedel. De kommer visa upp sin verksamhet. På plats finns Per Willén, regionordförande för LRF Örebro, som också kommer att skriva på utmaningen om 50-50 till 2020 och berätta om varför de gör detta.
Ca 12.45

Avresa till Örebro.
Ca 13.00
Avslut Örebro Järnvägsstation.
Ca 14.15 Avslut Katrineholm.

Länet
Örebronyheter

You must be logged in to post a comment Login