Maja Francis debutalbum “A Pink Soft Mess” ute nu

Av på 26 september, 2021

Maja Francis är en av Sveriges mest spännande röster och släppte nyligen singeln “PMS Party”. Låten var den fjärde singeln från hennes första egna album “A Pink Soft Mess” som släpps den  24 september på RMV Grammofon. På albumet återfinns även de tidigare släppta singlarna “Anxious Angel”, “Tiny Tornados” och Kate Bush covern “This Womans Work”.

– Här är hon, min pink soft mess. Min debutskiva å min baby. Ta gärna hand om henne nu när hon inte längre bara är min utan också din. Hon är känslig och stark, en trasig bokmärkesängel som gråter med ena ögat och skrattar med andra. När som helst som du behöver henne finns hon där, allt du behöver göra är att lyssna…  säger Maja.

Maja Francis beskrivs ofta som en ”emo Dolly Parton”. Hennes känsla och sound är säreget, känslosamt och personligt och resultatet av en mängd starka inspirationskällor, erfarenheter och samarbeten.“A Pink Soft Mess” är inspelat och producerat av Johannes Runemark och David Wikberg tillsammans med Maja. Albumets titelspår är “Mama” som är en personlig låt skriven till hennes mamma. Låten är även ett samarbete med Johanna och Klara Söderberg från kritikerrosade First Aid Kit.

– Den här är till mamma för alla gånger hon hållit mig, tröstat mig, torkat mina tårar… och hur jag vill göra samma för henne. Nu när jag är vuxen förstår jag så mycket mer om hennes mörker och vad hon behövt deala med, och jag ser så mycket av mig själv i henne. Det är både vackert och smärtsamt att känna en så intensiv, evig och komplex kärlek för någon… Och jag kände att jag bara va tvungen att skriva en låt om det. Med mig som gäster fick jag också mina fina vänner och två av mina favorit röster, Klara och Johanna (First Aid Kit), så lyxigt!, berättar Maja.

Maja Francis debuterade på RMV Grammofon sommaren 2020 med en egen version av Kate Bush’s ”This Womans Work”. I höstas kom uppföljaren ”Anxious Angel” som fick stor uppmärksamhet genom Netflixserien ”Kärlek & Anarki”. I samband med det peakade “Anxious Angel” på Shazams topp 100-lista i både Frankrike och Tyskland, samt topp 50 i alla de nordiska länderna. Både “Anxious Angel” och “This Womans Work” fick stort utrymme i svensk press och TV i program som TV4 Nyhetsmorgon, SVT Morgonstudion, Jills Veranda och Allsång på Skansen. Tillsammans har de streamats över 3 miljoner gånger på Spotify. Maja inledde 2021 med att släppa singeln ”Tiny Tornados” och följdes upp under våren av låten “PMS Party” som firades med en digital releasefest och spelning på hennes egen Instagram.

Om Maja Francis

Tillsammans med Veronica Maggio och Petter Winnberg (Miike Snow/Amason) satte Maja Francis ihop ”Last Days Of Dancing” som kom att bli hennes debutsingel. ”Last Days of Dancing” släpptes 2015, och följdes sedan upp med Veronica Maggio-duetten ”Space Invades My Mind”. Därefter kom singeln ”Come Companion” som Maja debuterade på P3 Gulds scen 2016 och blev titeln på debut-ep:n som släpptes samma år.

Debuten var framgångsrik. Maja och Veronica prydde omslaget på DI Weekend, gavs stort utrymme i ELLE, hyllades av stora musikbloggar och hon blev en stor favorit i det amerikanska NYLON Magazine. Men allt kändes inte helt rätt. Var det verkligen detta hon ville? Efter debuten fick de kommande släppen istället bli utlopp för den ångest, rädsla och oro som plötsligt hade uppstått. Under 2018 släppte Maja två ep:s, ”Cry Baby Pt 1” och ”Cry Baby Pt 2”, där sårbarheten och känslorna bärs utanpå, öppet och med stolthet.

Det kommersiella ekorrhjul som skapandeprocessen inneburit var i längden ohållbar och Maja var långt ifrån sina rötter som singer/songwriter. Under 2018 gjorde Maja enbart några få nedslag i musiken, bland annat i Leonard Cohens hyllningskonsert och med vännerna i First Aid Kit – ett samarbete som påminner om hur en trio med ”Dolly, Emmylou och Linda” skulle låta. Lusten att skriva musik återfanns, och nu med en tydlig idé om hur det skulle gå till. Det skulle vara äkta, från hjärtat och utan regler.

Kultur
Örebronyheter

Källa: PR & Beyond

Du måste logga in för att lämna kommentarer Logga in