Målet för Lindbacka

By on 18 oktober, 2022
Bild: LindeKultur

Målet för Lindbacka – en levande och inkluderande mötesplats efter skoltid, tillväxtförvaltningen, Barn- och utbildningsförvaltningen och Socialförvaltningen i Lindesbergs kommun får tillsammans i uppdrag att ta fram ett förslag för ”Mötesplats Lindbacka” med tillhörande förslag kring organisation och budget. 

Ett förslag på identifierade och prioriterade målgrupper, innehåll och organisation med tillhörande budget ska presenteras för kommunstyrelsen i december 2022.

Sedan flera år tillbaka har flertalet olika motioner och medborgarförslag inkommit gällande diverse förslag om att kommunen bör skapa ett allaktivitetshus/ungdomens hus/mötesplats m.m. Senast denna fråga var uppe var 2016 men då fanns inte organisatoriska eller finansiella förutsättningar att kunna gå vidare, enligt kommunstyrelsens beslutsunderlag.

Nu finns den nya Lindbackaskolan på plats, och dess användningsområde utöver skoltid har diskuterats. Skolan erbjuder möjligheter med fina lokaler och utemiljöer som betydligt fler skulle kunna använda än enbart skolans elever. 

”För att långsiktigt kunna bygga upp denna mötesplats och erbjuda efterfrågade aktiviteter efter skoltid behöver frågan utgå från ett kommunövergripande perspektiv där fler aspekter beaktas. Det handlar dels om att identifiera vad Lindbackaskolan kan användas till efter skoltid, vilka målgrupper som kan identifieras, vilka behov och önskemål som finns, vilka ytor som kan vara lämpliga att använda. Det handlar också om att skapa en långsiktig och hållbar organisation för detta som kan ta hand om identifierad verksamhet efter skoltid”, heter det i beslutsunderlaget.

Målet – en levande och inkluderande mötesplats på Lindbacka efter skoltid

Mötesplats Lindbacka har tre idrottshallar, en ishall, en curlingshall och en utomhusarena med konstgräs – och nu ska plats ges till kultur- och andra föreningar.

Idag har Tillväxtförvaltningen i uppdrag att hyra ut kommunens idrottslokaler efter skoltid till föreningslivet – men förvaltningen har inte någon organisation eller personella resurser i form av vaktmästeri, administration m.m. som fysiskt kan finnas på plats under den tid som skolans lokaler är uthyrda och nyttjas. Dagens system bygger på att föreningarna själva tar ansvar för lokalerna under den tid som de är där och att de öppnar och låser dörrarna när de kommer och går. Några övriga vuxna personer finns inte på plats under kvällstid, helger och lov vid föreningsuthyrningarna.

Under våren initierade kommundirektören ett uppdrag till förvaltningscheferna på Tillväxt-, Barn- och utbildning samt Socialförvaltningen att se över hur förvaltningarna tillsammans kan skapa en levande och inkluderande mötesplats på Lindbacka efter skoltid. 

Förvaltningscheferna har nu tillsammans med strategerna identifierat behovet av att ta fram en förstudie där bland annat önskemål, behov och målgrupper behöver preciseras som underlag till ett förslag om organisation för att kunna stödja den verksamhet som skulle kunna erbjudas på Lindbackaskolan efter skoltid. Ett förslag på identifierade och prioriterade målgrupper, innehåll och organisation presenteras för kommunstyrelsen i december.

Lindesberg
Örebronyheter

Källa LindeKultur

You must be logged in to post a comment Login