Nationella fallveckan var med i kampen mot dig själv

By on 3 oktober, 2023
Arkivbild

Du ska upp i ringen. Det är ett viktigt möte. Du laddar upp ordentligt. Nu är det din tur, i ringen väntar din motståndare. Din motståndare är i detta fallet dig själv och det är dags att se hur god balans du har!

När vi blir äldre försämras balans och styrka. Fallolyckor är den olyckstyp som leder till att flest människor dör, läggs in på sjukhus och besöker akutmottagningen. Men det gör det inte försent att fortsätta att träna styrka och balans.

Faktum är att genom att träna upp din balans och styrka kan många fallskador förhindras.

Under vecka 40 infaller är det den nationella fallveckan, det här uppmärksammas av Region Örebro län och Örebro läns kommuner genom att utmana dig i att öva upp din balans.

Vad kan jag göra för att förbättra min balans?

Hur god är din balans? Testa dig genom att göra övningarna här. Går det bra eller behöver du stärka din förmåga till balans?

….

Stå på ett ben

Försök att balansera på ett ben. Du kan ta stöd med handen vid behov. Kändes det okej? För att öka svårighetsgraden kan du prova att rita 8:or med foten i luften. Du kan även minska handstödet successivt och försök att behålla positionen under längre tid. Upprepa övningen på andra benet.

….

Res dig från sittande

Sätt dig på en stadig stol. Placera fötterna framför dig och res dig upp till stående. Ta stöd med händerna på låret alternativt på stolen vid behov. Sätt dig långsamt ner igen. Upprepa så många gånger som känns bra.

….

Knäböj

Ställ dig framför en stadig stol med fötterna i höftbredd och ha tårna pekandes rakt fram. Böj på knäna som att du ska sätta dig ner. Håll överkroppen rak och bröstet uppåt. Dina knän ska röra sig i samma linje som dina tår och din rygg ska vara neutralt rak.

Gå ner så långt som känns bra och sen reser du dig igen. Försök att hålla vikten jämnt på hela fotsulan. Stolen finns som stöd om du behöver sätta dig.

….

Tåhävningar

Ställ dig med fötterna parallella och håll i ett stadigt stöd, till exempel en stadig stol eller en vägg. Gå snabbt upp på tå och sänk därefter långsamt hälarna till golvet.

Om det känns bra kan du öka belastningen genom att göra tåhävningar på ett ben i taget. Du kan även släppa taget om ditt fasta stöd om det känns okej.

….

Tips och råd om balans och fall

Vill du komma igång med någon fysisk aktivitet men vet inte riktigt vad eller hur? RF-SISU Örebro län har tagit fram en aktivitetskatalog där du kan se information om föreningar, verksamheter och friluftsområden som erbjuder fysisk aktivitet. Det finns aktiviteter i hela Örebro län. 
Läs mer om aktivitetskatalogen här – https://www.1177.se/Orebrolan/liv–halsa/fysisk-aktivitet-och-traning/aktivitetskatalogen—fysisk-aktivitet-nara-dig/

På 1177.se finns det samlad information och råd kring fall och balans. Här hittar du fler tips och råd om fall och vad du kan göra för att förbättra din balans – https://www.1177.se/Orebrolan/olyckor–skador/skador-pa-overkropp-och-hofter/fallskador/

Jenny Forsberg som är specialistfysioterapeut på Region Örebro län har tips på övningar för bättre balans och styrka och vad du kan göra för att minska risken för en fallolycka, läs om det här. – https://www.regionorebrolan.se/sv/aktuellt/fallskador-kan-forebyggas–regionen-tar-nya-tag-och-infor-osteoporosskola/

Socialstyrelsen har en checklista med tips för att förhindra fallolyckor. Här kan du läsa om hur du kan hitta balansen med bra matvanor, med träning och i medicinskåpet – https://www.socialstyrelsen.se/globalassets/sharepoint-dokument/artikelkatalog/ovrigt/2019-5-1.pdf

….

Aktiviteter hos kommunerna under vecka 40

Askersunds kommun – Seniorfestival
Vecka 40 pågår Seniorfestivalen i Askersund. Då kan du som är 65 år och äldre passa på gå på föreläsningar och andra aktiviteter för att få kunskap och tips om hur du kan förbättra din hälsa.
Här kommer du till Askersunds kommuns informationssida – https://www.askersund.se/seniorfestival

Hallsbergs kommun – Seniorfestival med Anhörigdagen
Under Seniorfestivalen uppmärksammas du som är äldre på hur du kan förbättra din allmänna hälsa.
Det sker en mängd aktiviteter och programmet hittar du via länken här – https://www.hallsberg.se/stod-och-omsorg/aldreomsorg-och-senior/seniorfestivalen-vecka-40.html

Kumla kommun – Seniorfestival
Det vankas Seniorfestival i Kumla – som är en del av Socialstyrelsens fallpreventionsvecka och Seniorfestivalen i Sydnärke. Du hittar en mängd aktiviteter.
Kika in programmet på Kumla kommuns hemsida här – https://www.kumla.se/kommun-och-politik/nyheter/nyheter/2023-09-26-seniorfestival-2023.html

Lekebergs kommun – Seniorveckan
Första veckan i oktober sker det en mängd aktiviteter i Lekeberg. Allt ifrån ryggympa till stavgång och rörelse.
På Lekebergs kommuns sida, som du hittar här, kan du läsa mer – https://lekeberg.se/5.56557acb18a8d1da96d8cec8.html

Örebro kommun – Seniorhöst
Under oktober månad pågår Seniorhöst med en hälsobingo och en mängd andra aktiviteter. Seniorhöst är ett samarbete mellan Örebro kommun, Region Örebro län och RF-SISU.
Här hittar du aktivitetsschema, balansbingo och mer information – https://www.orebro.se/omsorg–stod/senior/aktiviteter–halsa/hostaktiviteter-for-seniorer.html
 

Hälsa | Örebro/Örebro län
Örebronyheter

Källa: Region Örebro län

You must be logged in to post a comment Login