Niklas Lindbäck in i EM-laget

By on 13 augusti, 2017
Niklas Lindbäck och Focus Filiocus var med i det svenska laget som kom trea i Aachen i somras.
Foto: www.eventingphoto.com

Niklas Lindbäck hör till de rutinerade ryttarna i den svenska truppen till EM i fälttävlan, som avgörs i polska Strzegom nästa vecka. Niklas har ridit flera mästerskap, bland annat i silverlaget vid EM i Malmö 2013. Vid årets EM var planen att han skulle rida individuellt, nu går han istället in i laget.

Hästen Focus Filiocus har haft en stabil utveckling sedan han kom till Niklas för två år sedan men han är ännu relativt orutinerad.
– Det är för- och nackdelar med att rida individuellt men jag är tävlingsmänniska och rider helst med i laget, säger Niklas.

Anna Freskgård var uttagen till laget men nu rider hon istället individuellt och får möjlighet att mästerskapsdebutera utan press av ett lagresultat.
– Anna är en duktig ryttare och har en fantastisk häst men det här blir lugnare och bättre för henne, säger Fredrik Bergendorff.

När laget togs ut från början fanns ett par frågetecken kring Niklas häst Focus Filiocus.
– Hästen har sedan dess gjort stabila resultat och Niklas har gedigen erfarenhet i bagaget, säger Fredrik.

När ”Focus” kom till Niklas för två år sedan hade han bara gått enstjärnig klass men tidigare ryttaren Niklas Jonsson hade gjort ett bra grundjobb och Focus avancerade snabbt i klasserna. Ett tag var han aktuell för OS i Rio men med facit i hand konstaterar Niklas att det var bra att det inte blev så.
– Vi hade lite stolpe ut i tävlingarna även om allt kändes bra i övrigt, säger han.

Niklas beskriver Focus som snäll men lite fumlig.
– Han har liksom inte koll på kroppen riktigt och det har hänt att han knockat mig ordentligt när han bara vänder sig om och jag stått bredvid, berättar Niklas.

Vårsäsongen förra året startade med lite lägre klasser och Focus formkurva fortsätter att stiga.
– Jag har inte ändrat planen särskilt mycket inför EM och det kändes bra att vi kom med i Aachen, säger Niklas som fick okej från arrangören bara några dagar innan tävling. Aachen är en bra tävling med alla de bästa ryttarna på plats, säger Niklas.

Även här hade Niklas en plan inför terrängen.
– I dressyren spände jag bågen lite extra för att testa var gränsen går och i terrängen red jag på de första fyra minuterna för att sedan låta honom gå sista sträckan i ett lugnare tempo, jag tänkte att han skulle vara fräsch i mål och kunna ha en positiv känsla på startlinjen i EM, säger Niklas.

Lage, som bestod till tre fjärdedelar av EM-laget, med Niklas, Sara Algotsson Ostholt och Louise Svensson Jähde gjorde en stabil insats och slutade trea.
– Det kändes bra att bli trea på egen prestation och inte för att andra kanske missade, säger Niklas.

Banbyggaren i Aachen, Rudiger Schwarz, bygger även terrängbanan i Strzegom och byggde också banan i Malmö 2013.
– Han bygger tekniskt med olika vinklar, dolda hinder och kniviga hörn och det kräver en snabbtänkt och ärlig häst, säger Niklas.

Niklas pratar en del om att ha en plan och följa den och det är också hans råd till ryttare som debuterar i ett mästerskap.
Titta inte på vad andra gör eller ändra något men våga samtidigt att spänna bågen, säger Niklas som tycker att det är bättre att få någon miss än att rida ut och känna att man kunde gjort mer. Varför inte kunna göra personbästa på ett mästerskap där man ju kan fokusera på en häst och har full uppbackning, frågar han retoriskt, sedan kan ju andra göra det ännu bättre men det kan man inte påverka, konstaterar Niklas.

Svenska ryttare – lag
Sara Algotsson-Ostholt, Warendorf, Tyskland – Reality 39
Ludwig Svennerstål, Badgerstown, Storbritannien – Paramount Importance 
Niklas Lindbäck, Munka-Ljungby – Focus Filiocus
Louise Svensson Jähde, Warendorf, Tyskland – Wieloch’s Utah Sun

Individuellt
Malin Josefsson, Glimåkra – Allan V 
Anna Freskgård, Tystberga – Box Qutie

Fakta
EM i fälttävlan 2017 avgörs i Strzegom, Polen, den 17-20 augusti.

Sport | Häst
Örebronyheter

You must be logged in to post a comment Login