Nu är det säsong för seniorresor här sker skadorna

By on 2 oktober, 2023
Arkivbild

Medan många svenskar är tillbaka i vardagens rutiner med arbete och skola, så är hösten samtidigt högsäsong för seniorresor. Det är den tid på året då flest seniorer (60+) får behov av assistans, på semestern.

Säsongen för seniorresor är här. Medan barnfamiljerna som normalt fyller semesterländerna under juli och de övriga stora skolloven är tillbaka på hemmaplan, så packar de äldre resenärerna sina resväskor och reser söderut.

År 2022 utgjorde skadelidande över 60 år 25 procent av det totala antalet nordiska ärendena, på larmcentralen för reseassistans hos SOS International. September till november är de månader då flest seniorer blev sjuka eller skadade sig på semestern.

Spanien toppar listan

En stor andel seniorer väljer att resa till Gran Canaria eller andra delar av Spanien och år 2022 inträffade 42,8 % av alla skador bland svenska resenärer över 60 år på den populära destinationen.

De fem vanligaste skadeländerna för seniorer är:

  1. Spanien 42,8 %
  2. Thailand 7,6 %
  3. Grekland 6,4 %
  4. Turkiet 5,9 %
  5. USA 4,1 %

Kontrollera dina försäkringar innan avresa

Det kan vara svårt att planera sig bort från skada eller sjukdom på semestern men goda förberedelser innan avresa kan förebygga mycket oro och frustration om olyckan är framme.

SOS International uppmanar dig att se till att det blå EU-sjukförsäkringskortet är giltigt och att man läser igenom sin försäkring grundligt.

– Det är tyvärr inte alla som är uppmärksamma på att försäkringen vanligtvis bara gäller resor på maximalt 30-60 dagar, beroende på bolag. En del seniorer är borta längre tid åt gången och det kan bli en obehaglig överraskning om det visar sig att försäkringen inte gäller när man behöver den, säger Karin Tranberg, divisionsdirektör för Travelcare hos SOS International.

Dessutom är det värt att notera att försäkringen oftast endast täcker sjukdom som uppstått akut. Om man har en eller flera kroniska sjukdomar så är en medicinsk förhandsbedömning att rekommendera. På så vis får man som försäkringstagare veta hur ens försäkringstäckning ser ut om sjukdomen i fråga skulle bli vårdkrävande.

Goda råd inför seniorsemestern

  • Ha numret till alarmcentralen nedskrivet eller lägg in det i telefonen redan innan resan.
  • Kom ihåg att ta med tillräckligt med medicin och medicinpass om du är i behandling.
  • Om du har en eller flera kroniska åkommor, är under utredning eller väntar på det så kan du ha nytta av att göra en medicinsk förhandsbedömning.
  • En aktiv semester är bra men kom ihåg att lyssna på din kropp.
  • Drick inte vatten direkt från kranen såvida du inte vet att din mage klarar av det.
  • Var försiktig med att vistas i solen. Använd solskydd och håll dig i skuggan mellan kl. 12-15.
  • Var uppmärksam på vad du äter. Stekt och kokt mat minskar risken för maginfektioner.

Sverige/Världen
Örebronyheter

Källa: SOS International

You must be logged in to post a comment Login