Nu landar mönstringshandboken i brevlådorna

Av på 20 april, 2022

Plikt- och prövningsverket skickar ut Mönstringshandboken till drygt 19 000 ungdomar födda 2004 som har fått besked om att de ska kallas till mönstring. Här får de svar på de vanligaste frågorna inför sin mönstring och värnplikt. Mönstringen startar i maj i år och pågår fram till april 2023.

Plikt- och prövningsverket har ett informationsuppdrag som innebär att vi särskilt ska informera om vad lagen om totalförsvarsplikt innebär samt vilka skyldigheter och rättigheter man har enligt lagen.

När vi har genomfört undersökningar har ungdomarna svarat att de gärna vill ha brev eftersom de idag sällan får någon post och därför uppmärksammas den här boken lite extra, säger Christina Malm, generaldirektör på Plikt- och prövningsverket.

Förberedelser och inspiration

I mönstringshandboken får man stifta bekantskap med Frida, Elin och Elias, tre ungdomar som nyligen har gjort värnplikt och som berättar mer om sina upplevelser samt delar med sig av sina bästa tips.

Elin gjorde värnplikten som vagnchef i Boden. Innan hon ryckte in sa hennes pappa ”vad ska du dit att göra?” – Men Elin ville testa hur långt hon kunde gå.

Mönstringshandboken innehåller även information och fakta som är viktig att känna till och fungerar som ett uppslagsverk. Den omfattar allt från mönstring till krigsplacering och repetitionsutbildning.

Bäst lämpad får göra grundutbildningen

Den som väljs ut att genomföra grundutbildning med värnplikt är den som bedöms ha bäst förutsättningar för respektive befattning. Både fysiska och psykologiska förutsättningar samt inställning till att göra grundutbildningen påverkar bedömningen. Den första grundutbildningen med värnplikt för gruppen födda 2004 startar under sommaren 2023. Utbildningen är mellan sex och femton månader lång och genomförs på något av Försvarsmaktens förband runtom i landet.

Sverige
Örebronyheter

Källa: Plikt- och prövningsverket

Du måste logga in för att lämna kommentarer Logga in