Ny mötesplats i Grythyttan tar länets livsmedelskedja mot framtiden

Av på 4 september, 2018

En ny tid. Nya livsmedel. Nya utmaningar. Nya innovationer. I Grythyttan Innovation & Start-up Hub ska hela livsmedelskedjan i Örebro län samlas och skapa förutsättningar för att utveckla innovationer, samordna forskning och företagsamhet och lämna konstruktiva bidrag till en hållbar framtid.

Måltidens Hus i Grythyttan, i anslutning till Restaurang- och hotellhögskolan, ska nu även bli en helt ny mötesplats för länets livsmedelskedja. Det blir möjligt tack vare att Region Örebro län och länets företagsinkubator, Inkubera, gemensamt satsar på att stärka idéutveckling som kan bli nya företag inom livsmedelsbranschen.

Utveckling tillsammans med Örebro universitet
Grythyttan Innovation & Start-up Hub riktar sig till studenter, idébärare, nyföretagare, stora och små redan etablerade företag som vill utveckla sig och sina innovationer inom livsmedelskedjan. Utvecklingen ska ske i samverkan med tvärvetenskapliga resurser och kompetenser på Örebro universitet och Restaurang och Hotellhögskolans SensLab.

Konkurrenskraft och innovationer ska stärkas
– Starten av denna innovativa miljö i Grythyttan är en viktig del i att förvekliga den handlingsplan som vi har tagit fram för en konkurrenskraftig livsmedelskedja i länet, säger Irén Lejegren, Regionråd (S).Satsningen ska bidra till att skapa en plattform för tillväxt, utveckling och samverkan för näringslivet inom livsmedelsområdet. För detta ändamål finns ingen bättre plats för en hub än Restaurang- och hotellhögskolan i Grythyttan.

Ska inspirera till nyföretagande och innovationer
– Utöver att samla det regionala stödsystemet inom näringslivsutveckling och erbjuda rådgivning och idéutveckling för nya företag i branschen, kommer vi även erbjuda aktiviteter som hackatorns, workshops och seminarier för att inspirera till nyföretagande och innovationer, säger Martin Sjöberg, projektledare Inkubera.

 En kreativ miljö
– Här erbjuder vimöjligheter till att sitta här och arbeta, boka möteslokaler och få stöd på plats att utveckla din idé både som ny- och befintlig företagare, student eller innovatör. Tillsammans skapar vi en kreativ miljö.

-Vi vänder oss också till startup företag i hela Sverige att delta i aktiviteter och samverkan med Örebro universitet och Restaurang- och hotellhögskolan. I vårt nationella projekt, Foodinova, utgör miljön en spetsexpertis inom måltid – hälsa och upplevelse för inkubatorer och innovationsmiljöer i hela Sverige.

Forskning, innovationer och praktisk verksamhet
– Det viktiga i satsningen är att korsbefrukta alla de idéer, den forskning och de innovationer som sker med en praktisk verklighet där vi tillsammans kan utveckla länet och livsmedelskedja utifrån de krav som en hållbar framtid ställer.

I somras tog Region Örebro län beslut om en regional handlingsplan för livsmedelskedjan. Den regionala handlingsplanen, som tagits fram och genomförs i samverkan med länsstyrelsen i Örebro län, ska på olika sätt gynna en ökad hållbar produktion och konsumtion av livsmedel i länet. Regeringen har under 2018 lämnat ett bidrag på två miljoner kronor till arbetet med den regionala handlingsplanen.

Lokalt
Örebronyheter

Du måste logga in för att lämna kommentarer Logga in