Ny toppnotering för Sveriges campingplatser

Av på 12 maj, 2019
Gästnattsutveckling svensk camping

Ny toppnotering för Sveriges campingplatser – Internationella besökare väljer campingboende i allt högre grad.

När besöksstatistiken för 2018 nu offentliggjorts av SCB konstaterar branschorganisationen SCR Svensk Camping att året slog alla tidigare rekord. 2018 rapporterar Sveriges campingplatser fler än 16 miljoner gästnätter för första gången. Det är en ökning med 2 procent jämfört med 2017.

Under juni-augusti 2018 var camping den största semesterboendeformen i 16 av Sveriges 21 län. Listan över de största campinglänen i Sverige toppas av Västra Götaland följt av Kalmar län med Öland samt Halland.

– Vi är stolta över ett nytt fantastiskt år för Sveriges campingplatser. Det är glädjande att se att Sverige som campingdestination blir allt populärare både nationellt och internationellt, säger Peter Jansson, tf vd SCR Svensk Camping.

Bland gästerna på svenska campingplatser är husvagnsboendet fortsatt populärast och uppgår till 67 procent av det totala boendet, men både boende i stuga och husbil tar marknadsandelar och ökar med 1 procent vardera från föregående år.

Internationella gäster väljer campingboendet i allt högre grad
Branschens marknadsandel av allt kommersiellt boende från närmarknaderna Norge, Danmark, Tyskland och Nederländerna ökade från 52,5 till 55 procent under juni-aug 2018. Totalt ökade antalet internationella gästnätter på campingplatserna med 327 000 nätter.

– Långvarig satsning på digital marknadsföring, en husbilsförsäljning som ökat under en lång tid och ett ökat intresse för en aktiv semester är några av drivkrafterna bakom den internationella ökningen. Vi lanserade Europas första marknadsplats för bokning av campingboende redan 2006 och den plattformen är oerhört viktig nu när våra medlemmars affär blir allt mer digital, säger Peter Jansson.


Län
Volym- Gästnätter Förändring   Boendef. %   Stugor  Botid Svarsfrek.
  andel %   Gästnätter % Husv. Husb. Tält & övr. boende   Abs Vägd
                       
Örebro län   2,79  448 212  – 11 650  –  2,53   64,0   15,8   7,9   12,4   2,8   69,1   73,8

Regionalt
Örebronyheter

Du måste logga in för att lämna kommentarer Logga in