Nya polisbilar rullar ut i Sverige

By on 13 februari, 2022
Foto: Polisen

Från och med nu och tre månader framåt rullar 196 fabriksnya polisbilar in på polisstationer runt om i Sverige. Det är den första större leveransen av nya polisbilar och fler är på gång.

 – Efter tester och finjusteringar av ett fåtal bilar är vi glada över att alla Sveriges poliser nu får tillgång till dem, säger Anders Hall, utvecklingschef vid Polismyndighetens Nationella operativa avdelning, Noa.

Modellerna är Volvo V90 respektive XC60 och varje bil har fem utåtriktade kameror som har 360 graders upptagningsområde. Kamerorna ska under 2022 successivt tas i drift. Det gäller även den kamera som har ljudupptagningsförmåga och som finns inne i bilen. Därefter tas radarsensorer för hastighetsmätning i drift. Liksom vissa av de bilar som redan används, ska även de nya polisbilarna vara försedda med teknik som gör det möjligt att avläsa förbipasserande bilars registreringsnummer.

– Med den utrustningen blir bilarna utmärkta verktyg i arbetet mot grov organiserad brottslighet, inte bara när det gäller att stävja trafikbrott, säger Anders Hall.

De poliser som ska köra bilarna kommer att genomgå en utbildning där tema är kamerateknik och regelverket för kameraanvändning.

Så många bilar får polisregionerna de närmsta veckorna

Polisregion

Antal bilar

Nord 16
Bergslagen 20
Mitt 15
Stockholm 54
Syd 33
Väst 32
Öst 26

Runt 2 200 nya fordon levereras under åtta år, både målade och civila personbilar avsedda för ingripandetjänst. Kostnaden är ca 250 miljoner kronor per år inklusive serviceavtal. Den totala kostnaden är runt 2 miljarder kronor fördelat på åtta år. Snittpriset för en bil är 750 000 kronor och i avtalen ingår service. Modellerna är Volvo V90 respektive XC60. Volkswagen Touareg samt Volkswagen Caravelle (bussar) tillkommer.Fakta

Sverige
Örebronyheter

Källa: Polisen

You must be logged in to post a comment Login