Nya regler för Rutavdraget – Ett steg i rätt riktning

By on 11 juli, 2019

I måndags förra veckan, den 1: a juli, började de nya reglerna för rutavdrag gälla i Sverige. Samma dag släppte Elgiganten sin rapport om tekniskt utanförskap. Regeringens nya regler gällande förhöjt rutavdrag kan komma att ha en betydande roll för alla de som på något sätt lever i tekniskt utanförskap.

Digitalt utanförskap, de vill säga; ”digitala skillnader” uppstår när vissa människor kan använda sig av teknik och digitala tjänster medan andra inte kan det. Även om tekniken ger oss fantastiska möjligheter, har inte alla möjligheten att hänga med i utvecklingen. Allteftersom ny teknik introduceras på marknaden växer sig klyftorna i samhället större. Brist på kunskap om, och tillgång till tekniska och digitala verktyg kan leda till att somliga faller utanför samhället. Enligt rapporten Elgiganten lanserade under Almedalsveckan så upplever 25 procent av svenskarna att tillgång till, och kunskap om teknik och digitala verktyg har skapat en klassklyfta i dagen samhälle.

Enligt skatteverket har regeringen beslutat att rutavdraget för personer mellan 18 och 64 år ska höjas från 25 000 kronor per år till 50 000 kronor per år. De nya reglerna gäller från den 1 juli 2019 och innebär att alla över 18 år har rätt till 50 000 kronor per år i rutavdrag. Personer över 65 år har precis som tidigare rätt till 50 000 kronor per år i rutavdrag.

– Majoriteten av de som köper rutberättigade tjänster på Elgiganten är äldre människor, men det är inte bara dem som lever i tekniskt utanförskap. Vi har väldigt många kunder idag mellan 18–64 som är i stort behov av att få igång sitt internet hemma. Det höjda rutavdraget är ett mycket bra tilltag av regeringen för att se till att vi ökar digitaliseringen i samhället, säger Jimmy Charlez, Commercial Services manager på Elgiganten.

På Elgiganten kan man få hjälp med allt ifrån produktinformation till behovsanpassade tjänster. Den 2:e juni 2017 började Elgiganten med rut-tjänster genom sitt koncept Hemtekniker, vilket nu är uppe i en takt på 5000 tjänster årligen. Elgigantens koncept Hemtekniker innebär att man får hjälp och installation i hemmet. En tekniker kopplar upp de önskade produkterna mot internet och sedan håller teknikern även en utbildning om produkten och hur den kan användas. I Elgigantens rapport Tekniktrubbel 2019 framgår det att 38% av svenskarna har elektroniska produkter som har funktioner som de inte vet hur man använder. Genom att nyttja rätten till rutavdrag kan man se till att man faktiskt kan använda de funktionerna som man betalt för.

– Vi har många tjänster på Elgiganten, av de totalt 300 tjänster som vi erbjuder är ett 50-tal rutavdragsberättigade. Trots att alla tjänster vi erbjuder inte är rut-berättigade är vi ändå en stor aktör på marknaden för rut-tjänster. Som vi upplever det idag är våra rutberättigade tjänster väldigt uppskattade bland våra kunder, men vi tror att fler skulle behöva ha information om vad för slags hjälp de kan få till ett reducerat pris, som rutavdraget faktiskt möjliggör, säger Jimmy Charlez.

Rutavdrag i praktiken
För att få ta del av rutavdraget behöver man vara över 18 år gammal och betala skatt i Sverige. Du behöver inte vara bostadsägare för att kunna utnyttja rutavdraget, men du måste bo i bostaden där tjänsten utförs. Man betalar 50 % av arbetskostnaden som är rutberättigad, företaget du anlitat söker sedan ersättning och utbetalning för rutavdraget från Skatteverket. Som kund behöver du inte göra mer än att meddela tjänsteföretaget att du önskar använda rutavdraget och sedan se till att betala fakturan i tid.

– Det är otroligt många som inte känner till hur de kan nyttja rutavdraget, vilket betyder att vi har möjlighet att kunna hjälpa de människorna och att de har möjlighet att kunna få ta del av de här avdraget. Med det höjda rutavdraget kommer nu ännu fler få chansen att ta del av den magiska världen av teknik, säger Niclas Eriksson, VD på Elgiganten.

Ekonomi | Regionalt
Örebronyheter

You must be logged in to post a comment Login