Nyårslöftet – kommer näringslivet stödja Sveriges unga

Av på 5 januari, 2017

Det nya året är här och många funderar på årets nyårslöfte, säkert är det en och annan som vill fimpa och den som lyckas är en garanterad en vinnare, både ekonomiskt och hälsomässigt.

Det allra bästa nyårslöftet är dock om man lovar sig själv att aldrig börja röka. I sin nya kampanj lyfter A Non Smoking Generation fram starka och tobaksfria ungdomar och ställer samtidigt frågan vad det får kosta?

Färre än hälften av Sveriges ungdomar uppger att de har fått ingående information om tobak i skolan. Nio av tio säger också att man börjar röka på grund av kompisarna. Rökning är ett socialt smittsamt beteende och det är i skolan smittan sprids. A Non Smoking Generation bjuder nu in hela Sveriges näringsliv för att tillsammans få ett slut på rökningen bland barn och ungdomar.

Idag röker ungefär var tredje elev i årskurs två på gymnasiet. Man räknar med att ca 45 personer börjar röka varje dag vilket ger drygt 16 000 nya rökare per år. 90 % av alla som börjar röka gör det före 18 års ålder. Det innebär att effekten är enorm om vi lyckas nå ut till samtliga gymnasieelever och motivera dem att förbli tobaksfria.

A Non Smoking Generation lanserar nu Guldvingen för att engagera näringslivet i kampen om fler tobaksfria barn och ungdomar. Guldvingen symboliserar en stark och fri generation som fattat det egna beslutet att avstå från tobak. Genom att köpa ett Guldvinge-paket kan man enkelt bestämma hur många tobaksfria barn och ungdomar man vill bidra till.

I dagsläget är vi ganska ensamma om att arbeta metodiskt och framgångsrikt med att informera och motivera unga att förbli tobaksfria. Tyvärr räcker våra resurser bara till att möta en tiondel av landets alla elever. Vårt mål är att varenda unge ska få rätten till en tobaksfri skoltid och för att nå dit behöver vi bli fler som bidrar till arbetet. Tillsammans kan vi få ett slut på rökningen bland våra barn och ungdomar, säger Helen Stjerna, generalsekreterare A Non Smoking Generation.

Guldvingen lanseras den 7:e januari och porträtterar ett antal ungdomar och deras nyårslöften om att inte börja röka under 2017.

Regionalt
Örebronyheter

Du måste logga in för att lämna kommentarer Logga in