Nyckelfonden gör extrautdelning för framtidens sjukvård

By on 28 maj, 2024
Bianca Stenmark, enhetschef för Klinisk genomik, till vänster i bild. Till höger står molekylärbiolog Alvida Qvick.

Bild: Universitetssjukhuset Örebro

Utvecklingen inom den medicinska forskningen går nästan obegripligt snabbt just nu, för 20 år sedan kostade det 10 miljarder kronor att läsa av en människas hela DNA-kod. I dag är kostnaden nere på 10 000 kronor. Första gången tog den processen 13 år, i dag tar den 1-2 dygn.

Den högteknologiska utrustningen som krävs för detta finns numera på Universitetssjukhuset i Örebro, och delar av den har finansierats av Nyckelfonden.

Bianca Stenmark, enhetschef för klinisk genomik, visar vägen in till laboratoriet, vid första anblicken ser det ut ungefär som vilket labb som helst på USÖ. Men snart får man klart för sig att man står i ett rum fullt av människor och maskiner, som kan komma att förändra vården i grunden. Den största förändringen handlar om det som kallas precisionsmedicin.

Precisionsmedicin möjliggör individanpassad vård

Man har med hjälp av den nya teknologin möjlighet att anpassa sin vård, utifrån hur just individens unika DNA-kod ser ut. Det kommer att förändra precis allt från hur vi förebygger sjukdomar till hur vi ställer diagnoser, behandlar och följer upp våra patienter.

Bröstcancer är ett exempel på en sjukdom där detta kan komma att få stor betydelse. För att kunna ge en bröstcancerpatient den bästa möjliga behandlingen, är det viktigt att förstå varför personen har utvecklat sjukdomen.

Vissa fall av bröstcancer beror på ärftliga faktorer, medan andra orsakas av hormonella avvikelser. En analys av patientens DNA ger värdefull information till patientens läkare och kan påverka både kirurgi och vilken läkemedelsbehandling patienten ska få.

DNA-analyser hjälper oss också att bekämpa sjukdomar

Det är inte bara människors DNA som kan analyseras i det här avancerade labbet. Även virus och bakteriers DNA kan kartläggas i sin helhet. Det var den här tekniken som forskare i hela världen använde sig av för att förstå hur Coronaviruset fungerade. Det var först när de hade kartlagt virusets DNA som de kunde börja utveckla de vaccin som till sist gjorde att vi fick bukt med pandemin.

Vad betyder stödet från Nyckelfonden för er?

– Pengarna från Nyckelfonden är ovärderliga för vår förmåga att införskaffa och erbjuda forskare avancerad utrustning som denna. Tack vare deras stöd kan vi ligga i framkant av medicinsk forskning och klinisk utveckling, vilket i sin tur möjliggör att vi kan erbjuda våra patienter den mest innovativa och effektiva vården, säger Bianca Stenmark.

Ekonomi/Hälsa | Örebro
Örebronyheter

Källa: Universitetssjukhuset Örebro

You must be logged in to post a comment Login