Ogenomtänkta skatteregeln gör datorspelande ungdomar till skattefuskare

By on 23 mars, 2018
Många ungdomar spelar Counter-Strike, men få vet om att deras skinshandel potentiellt kan vara näringsverksamhet.

Spelet Counter Strike: Global Offensive är populärt bland svenskarna, Sverige uppskattas ha kring 220 000 unika spelare. Av dessa bedriver ca 60 000 bedriver någon slags handel med så kallade skins, varor som exempelvis en tröja eller ett verktyg som kan användas i spelet. Enligt en ny rapport från Rättvis skatteprocess missar många som handlar med skins att betala skatt – och de som försöker upptäcker att det är omöjligt. 

I Sverige handlar minst 19 200 personer med varaktighet, vinstsyfte samt självständighet, och kan därför omfattas  av reglerna som gäller för näringsverksamhet. Många avhandlarna kan också omfattas  av momsreglerna och ska därför betala moms på transaktionerna.

– Många som handlar med skins som hobby vet inte om att de eventuellt ska betala skatt för vinsterna, säger Carl Göransson. 

Föråldrade momsregel försvårar ”vit” handel
Länge informerades handlare som sålde skins vid kontakt med enskilda tjänstemän vid Skatteverket att de skulle beskatta skinsen som fysiska varor. Under 2017 kom Skatteverket med ett ställningstagande där det förtydligades att skinsen ska beskattas som tjänst – med helt andra skatteföljder.

Det medför att det inte går att sälja skins med tillräcklig marginal för att kunna betala skatten. En transaktion ger 10–15 i marginal medan moms ska erläggas med 20 procent. Det innebär att handlar går mellan 5–10 procent back på varje transaktion. Med den nya tillämpningen blir skatten 10 gånger högre – eller ännu mer. 

Det kan inte vara lagstiftarens mening att tiotusentals ungdomar ska hamna i kläm för att lagstiftningen är illa anpassad för nutiden, säger Carl Göransson, vd för Rättvis skatteprocess och tillägger: Vid en försäljning på 100 kr och med en marginal på 10 procent, det vill säga 10 kronor, skattade tidigare handlaren 2 kr enligt reglerna om vinstmarginalbeskattning. Efter Skatteverkets förtydligande av tillämpning ska istället skatt på 20 kronor tas ut. Därför fortsätter många säljare att sälja svart eller flyttar utomlands.

En konsekvens av detta är att det blir omöjligt att bedriva handel med virtuella varor, som exempelvis skins till Counter Strike: Global Offensive och samtidigt följa den svenska lagstiftningen eftersom reglerna medför att man måste betala mer i moms än vad som är möjligt att tjäna på att försäljningen. Resultatet blir att säljarna medvetet eller omedvetet undanhåller skatt från staten.

– Vi ser många nya företag som uppstår i det digitala landskapet, och det är inte dagens momsregler anpassade för. Det kommer medföra fler olyckliga skattesmällar för andra entreprenörer. Det krävs en större reform för att komma till rätta med det här. Lagstiftningen måste ändras omgående, det här riskerar att göra en generation av datorspelare till skattebrottslingar.

Skins – så fungerar det
Datorspelsbranschen och e-sporten är större än någonsin och att spela datorspel eller att titta på andra som spelar datorspel är numera en av de allra vanligaste fritidssysselsättningarna för svenska ungdomar. En central del i flera onlinespel är handeln med så kallade skins.

Skins är en typ av virtuell vara, exempelvis en jacka eller ett par byxor som spelar kan använda i spelet. Särskilt stor är handeln med skins som tillhör spelet Counter Strike: Global Offensive (CS:GO). CS:GO är ett av datorspelsbranschens allra populäraste spel med över 39 miljoner sålda kopior världen över. Skinsbranschen omsätter årligen miljardbelopp globalt.

Ekonomi | Regionalt
Örebronyheter

You must be logged in to post a comment Login