Ökat nyföretagande i juli

By on 4 augusti, 2017

I juli ökade nyföretagandet i landet med 8,2 procent. Totalt nyregistrerades 281 fler företag i juli 2017 jämfört med förra året. Antalet nya aktiebolag ökade med 5,6 procent. Under hela 2017 har dock nyregistreringarna hittills minskat med 1,7 procent.

I juli registrerades 3 709 nya företag i hela landet jämfört med 3 428 under juli 2016. Samtliga företagsformer ökade i juli och aktiebolagsformen är fortfarande den mest populära. Statistiken avser de fyra vanligaste företagsformerna; aktiebolag, enskild näringsidkare, handelsbolag och kommanditbolag. Enskilda näringsidkare som enbart är registrerade hos Skatteverket finns inte med i Bolagsverkets statistik.

– Nyföretagandet i landet har varierat under 2017. En kraftig ökning i mars följdes av en tillbakagång under april, maj och juni, men nu i juli ser vi en återhämtning, säger Ulf Karnell, kommunikationschef på Bolagsverket. Under hela 2017 har nyföretagandet totalt sett dock minskat med 1,7 procent.

Nyföretagande per län
Nyföretagandet ökade i 16 av 21 län under juli. Största ökningen hade Dalarnas län med plus 48,6 procent och Norrbottens län med plus 32,7 procent. De län som minskade mest var Gävleborgs län med minus 22,0 procent och Kalmar län med 21,6 procent.

Handläggningstider på Bolagsverket
Handläggningstiden är för närvarande cirka fem dagar för att registrera ett nytt aktiebolag. För övriga företagsformer samt för att göra de vanligaste ändringarna i ett företag är väntetiden just nu cirka 20 dagar beroende på semesterperioden. Aktuella handläggningstider och tips för snabbare handläggning på Bolagsverket finns under länken ”Våra handläggningstider”.

Statistik om företag och föreningar
Bolagsverket presenterar regelbundet statistik om registrerade företag och föreningar i Sverige. I vår e-tjänst ”Statistik om företag och föreningar” (se länk) finns uppgifter om såväl nyregistrerade som avslutade företag och föreningar. Statistiken uppdateras i början av varje månad. Du kan själv söka och välja mellan olika företagsformer, geografiska områden (län och kommun) och tidsperioder. Du kan få resultatet presenterat som tabeller eller diagram.

Antal nya aktiebolag, enskilda näringsidkare, handelsbolag och kommanditbolag under juli månad.

Regionalt
Örebronyheter

You must be logged in to post a comment Login